Απολαύστε τη ζωή περισσότερο αφού συγχρονιστείτε με το...

Απολαύστε τη ζωή περισσότερο αφού συγχρονιστείτε με το...
Image by Kylie Woon

Έχετε πιθανώς ακούσει πως κάθε άτομο έχει το δικό του βιολογικό ρολόι. Ενώ κάποιοι δουλεύουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, άλλοι είναι περισσότερο δραστήριοι και ενεργητικοί την νύχτα. Αν και πρακτικά μιλώντας αυτό είναι αλήθεια, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο τρόπος που οργανώνουμε το πρόγραμμα μας αντιστοιχεί σε κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, όχι βιολογικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί να είναι περισσότερο δραστήριοι κατά τις ώρες της ημέρας και να ξεκουράζονται όταν δεν υπάρχει ήλιος. Ναι, κάποιοι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο και δείχνουν να είναι καλά, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει την υγεία τους περισσότερο από όσο φαίνεται.

«Η βιολογική μας λειτουργία είναι παρόμοια με ένα αυτόματο ρολόι: επαναφορτίζεται και αποθηκεύει ενέργεια με την κίνηση και καθυστερεί ή διακόπτεται όταν σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα.» --José Luis Rodríguez Jiménez-

Όταν το βιολογικό σας ρολόι αλλάζει, το σημαντικότερο που συμβαίνει είναι πως ο κύκλος του ύπνου αλλάζει. Οι άνθρωποι που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες. Είναι επίσης λιγότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο κι έτσι μπορεί να έχουν προβλήματα με την απορρόφηση του ασβεστίου και της συνολικής ενέργειας.

Το Center for Sleep and Circadian Biology επίσης βρήκε πως οι γυναίκες που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται λιγότερο γόνιμες. Και επίσης παρατηρήθηκαν αλλαγές στα επίπεδα μελατονίνης και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που καθορίζει πόσο χρειάζεται να κοιμηθείτε ώστε να είστε εντελώς ξεκούραστοι. Αρκετές μελέτες έδειξαν ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε διαφορετικές δραστηριότητες. Υποδηλώνουν πως υπάρχει ένα ιδανικό βιολογικό ρολόι που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευχάριστη ζωή.

Το βιολογικό σας ρολόι στην αρχή της ημέρας


Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι καλύτερο να ξεκινάτε τη μέρα με το σεξ. Ανάμεσα στις 6 και στις 9 το πρωί οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και οι γυναίκες είναι πιο χαλαρές. Επίσης το απολαμβάνουν περισσότερο. Αποδείχθηκε λοιπόν πως το κακόφημο «πρωινό σεξ» είναι το πιο υγιές και έντονο. Επίσης βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης και του άγχους και επομένως σας βοηθά να ξεκινήσετε την μέρα με καλύτερη διάθεση. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε βρίσκεστε στην πνευματική κορύφωση σύμφωνα με το βιολογικό σας ρολόι

Όταν πρόκειται να συγχρονιστείτε με το ιδανικό βιολογικό σας ρολόι, θα πρέπει να κάνετε την πιο δύσκολη πνευματική εργασία από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Οι έρευνες λένε πως τότε ο εγκέφαλος είναι ικανός να φτάσει στην αιχμή της πνευματικής απόδοσης. Αυτή η περίοδος είναι για να κάνετε αποφάσεις, να προγραμματίσετε σημαντικές συναντήσεις και να λύσετε δύσκολα προβλήματα. Τότε η κορτιζόλη, ο ορμόνη του άγχους, είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό διακρίνεται στην βελτίωση της συγκέντρωσης, στην μεγαλύτερη οξύτητα και στην καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Κάντε σωματικές δραστηριότητες το απόγευμα σύμφωνα με το βιολογικό σας ρολόι

Σύμφωνα με τον Michael Smolensky, ειδικό στην φυσική επίδοση και συγγραφέα του βιβλίου The Body Clock Guide to Better Health, η καλύτερη ώρα για να αθληθείτε είναι από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την έρευνα του, οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα σωματικά αυτή την ώρα της ημέρας. Υπάρχει επίσης χαμηλότερο ρίσκο για τραυματισμούς. Επιπλέον, η καρδιοαγγειακή αντοχή όπως και η μυϊκή ευελιξία και η δύναμη αυξάνονται το απόγευμα.

Το βιολογικό ρολόι λέει πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβές. Όχι μόνο επηρεάζει την ικανότητα σας να κοιμάστε αλλά επίσης είναι κρίσιμος παράγοντας για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Οι ερευνητές λένε πως το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις 7 με 8 μμ. Αυτό βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί την γλυκόζη πιο αποτελεσματικά και να ρυθμίσει την παραγωγή ινσουλίνης. Μετά τις 8 μμ. δεν πρέπει να τρώμε τίποτα.

Πότε είναι ώρα για ύπνο

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως ανάμεσα στις 9 με 11 το βράδυ, η επίφυση του εγκεφάλου απελευθερώνει την ορμόνη μελατονίνη, όπως αναφέραμε και πριν. Αυτή η ουσία έχει ονομαστεί « η ορμόνη του ύπνου» επειδή ρυθμίζει τον ύπνο.

Όταν απελευθερώνεται αυτή την ορμόνη, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Αυτό ακριβώς είναι το σήμα που χρειάζεται το σώμα σας για να ξέρει ότι ήρθε η ώρα να ετοιμαστείτε για ξεκούραση. Επομένως, η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι ανάμεσα στις 9 με 11 το βράδυ.

Ο Michael Howell, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα λέει πως το να συγχρονίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες με το βιολογικό ρολόι του σώματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσετε την ζωή περισσότερο. Αξίζει την προσπάθεια, έτσι;

awakengr.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...