Μη βίαιη διατροφή

Μη βίαιη διατροφή Της Βάσιας Πελεγράτη

Μη βίαιη είναι η διατροφή που στηρίζει ένα υγιές σώμα κι έναν ήρεμο νου. Βασίζεται σε ολικές, μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά φτιαγμένες με φρέσκα, απλά και αγνά υλικά. Αυτές οι τροφές είναι ενισχυμένες από τη δύναμη της φύσης και της ανθρώπινης σκέψης και ικανοποιούν πλήρως το σώμα και το πνεύμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ασχολούνται συστηματικά με κάποιο είδος εσωτερικής άσκησης και διαλογισμού αρχίζουν να διευρύνουν την αντίληψη τους και να αναπτύσσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αλληλεπίδρασή τους με τη ζωή. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα τόσο της φυσικής όσο και της πνευματικής διάστασης καθώς και την ανάγκη να συμπεριλάβουμε και τους δύο αυτούς τομείς, αφού συνήθως υπάρχει η τάση να παραμελείται ο ένας από τους δυο.

Αυτό προϋποθέτει μια διάνοια αφυπνισμένη που αρχίζει να λειτουργεί σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης, αναγνωρίζοντας τον εαυτό ως πνευματικό ον που αλληλεπιδρά με τον υλικό κόσμο.

Η προσωπική εμπειρία από τον πνευματικό τρόπο ζωής που έχω υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια με έχει βοηθήσει να κατανοήσω τον τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή στην πνευματική μας ανάπτυξη και την επιρροή της ποιότητα της τροφής στην ποιότητα της σκέψης μας κι αντιστρόφως. Μια αμιγώς μη βίαιη διατροφή προϋποθέτει μια στάση χωρίς ίχνος σκληρότητας προς τα ζώα καθώς και μια εσωτερική στάση μη βίας στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας.

Κάθε φορά που προετοιμάζουμε την τροφή μας αλληλεπιδρούμε με τα υλικά στο αόρατο αιθέριο επίπεδο. Ο αόρατος εσωτερικός μας κόσμος αφήνει ένα ενεργειακό αποτύπωμα στο ίδιο το φαγητό καθώς το μαγειρεύουμε και στη συνέχεια σε αυτούς που το καταναλώνουν.

Όσο πιο θετικός και καθαρός είναι ο νους μας την ώρα που μαγειρεύουμε καθώς και οι σκέψεις και τα συναισθήματα που παράγει, ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα. Μια τροφή αγνή και ενεργειακά καθαρή αφομοιώνεται καλύτερα και υποστηρίζει ένα υγιές σύστημα.

Αυτό προϋποθέτει η τροφή να είναι φυτοφαγικής προέλευσης. Μια τέτοια διατροφή έχει τη δύναμη να μας συνδέει με τη φύση αλλά και με τον εσωτερικό μας εαυτό. Στην Ayuverda η υψηλότερα ενεργειακά τροφή περιγράφεται ως sattwic. Η Sattva είναι η ανώτερη από τις gunas (ποιότητες) και υποστηρίζει ένα υγιές σώμα ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός καθαρού, ευτυχισμένου και γαλήνιου νου. Sattva είναι μια κατάσταση αναλαφρότητας, ισορροπίας, διαύγειας, δύναμης και ζωτικότητας. Οι τροφές που παρασκευάζονται με πολλή αγάπη προσθέτουν στην ποιότητα Sattva. Στο αντίθετο άκρο, Thamsic είναι ο τύπος της τροφής που βλάπτει το σώμα και το νου. Η ποιότητα Thamas εκδηλώνεται με αδράνεια, σύγχυση και νωθρότητα.

Η επιρροή της σκέψης και των συναισθημάτων πάνω στην ύλη και αντίστροφα αποτελούν ένα δείγμα της αλληλεπίδρασης όλων των ενεργειών μέσα στο φυσικό κόσμο. Όσο περισσότερο οι διατροφικές μας επιλογές δεν περιλαμβάνουν πόνο και οδύνη, τόσο ο εσωτερικός μας κόσμος γίνεται πιο ήρεμος, απαλλαγμένος από εντάσεις και ανησυχίες. Παρόμοια, καθώς επιστρέφουμε ξανά στο καθαρό πνεύμα μέσα μας, τόσο οι διατροφικές μας επιλογές τείνουν προς την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών.
Πηγή: Πρωτοβουλία Green Angel
omorfizoi.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Διάβασμα: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη του για την υγεία

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...