Η Ακαδημία εκπέμπει SOS. Πάλι!




Ποιός θέλει τόσο πολύ να τσιμεντοποιήσει τους Λαχανόκηπους;
Η διοίκηση Καμίνη εφαρμόζει στην εντέλεια την πολιτική Κακλαμάνη

 Και εκεί που λες, επιτέλους κάποιοι άκουσαν και κατάλαβαν πως δεν μπορείς να μπαζώνεις την ιστορία σου στο όφελος μιας καταστροφικής "ανάπτυξης" η οποία με μπετόν και πρόσκαιρες υποσχέσεις επενδύσεων σκοτώνει το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, την ελπίδα, το μέλλον, έρχεται η διοίκηση και επιβεβαιώνει τη δύναμη της εξουσίας του μπετόν. Η Ακαδημία Πλάτωνος εκπέμπει πάλι SOS.
 Η είδηση: Αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας ζωής έθεσαν προς συζήτηση (και απόφαση(;) την έγκριση της μελέτης για τους Λαχανόκηπους.
Της μελέτης που βάζει ταφόπλακα στους σχεδιασμούς ανάδειξης και ανάπλασης της γειτονιάς, της μελέτης που ρίχνει τσιμέντο στα ελεύθερα οικόπεδα θεωρώντας τα χαμένα επειδή ο δήμος δεν φρόντισε να αποζημιώσει τους κατοίκους για τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα τους εδώ και 23 χρόνια παρά το ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ υπήρχε στον προϋπολογισμό!


Της μελέτης που απέρριψε το ΣτΕ!
Της μελέτης που βρίθει λαθροχειριών και χρησιμοποιεί τα στρέμματα κατά το δοκούν. Για να ξεπεραστεί δε ο σκόπελος του ΣτΕ που επέστρεψε στο δήμο και τη διοίκηση Κακλαμάνη το Π.Δ Σουφλιά με το οποίο τσιμεντοποιούνταν οι Λαχανόκηποι, βάζουν θέμα προς συζήτηση την "άρση του ρυμοτομικού" του 1968. Προφανώς για να εξαφανίσουν και τα τελευταία στοιχεία του εγκλήματος τσιμεντοποίησης στους Λαχανόκηπους.
Προκύπτουν άμεσα δυο πολύ σοβαρά ζητήματα.
Πρώτον. Πως η Επιτροπή Ποιότητας ζωής (!) ξεπερνά την ομόφωνη απόφαση του 4ου Κοινοτικού διαμερίσματος για επαναχαρακτηρισμό των χαμένων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, οικοπέδων και ελεύθερων χώρων στους Λαχανόκηπους;
Δεύτερον. Ισχύουν οι πληροφορίες ότι στη συνεδρίαση εκλήθησαν να μετάσχουν οι δικηγόροι των εργοληπτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν στους Λαχανόκηπους; Και αν ισχύουν, με ποια ακριβώς ιδιότητα εκλήθησαν όταν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι δεν πήραν ανάλογη πρόσκληση;
Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην θυμούνται ότι η Μελέτη ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος απορρίφθηκε ΔΥΟ φορές από τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε δυο μαζικές συγκεντρώσεις στο 4ο διαμέρισμα. Δεν είναι δυνατόν να μην θυμούνται ότι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καμίνη έχουν τεθεί δημόσια και δεσμευτικά υπέρ της σωτηρίας των ελεύθερων χώρων στους Λαχανόκηπους στην προοπτική να γίνουν οι απαλλοτριώσεις και να προωθηθούν οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι.

 Θυμίζουμε και το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ακαδημίας Πλάτωνος" στο προηγούμενο φύλλο όπου περιγράφονται οι "λαθροχειρίες" της περίφημης μελέτης επί της διοίκησης Κακλαμάνη στο δήμο Αθηναίων. Μετά και από αυτό το ρεπορτάζ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι στο Κοινοτικό διαμέρισμα ψήφισαν υπέρ του επαναχαρακτηρισμού.
Ποιός λοιπόν επιμένει στην υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος;



 Επιχείρηση τσιμεντοποίησης

 Σε τρείς μήνες περίπου λήγει η αναστολή αδειών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η γειτονιά, ο περίβολος του αρχαιολογικού άλ-σους μένει και πάλι απροστάτευτος στις ορέξεις των εργολαβικών συμφερόντων. Δίπλα από το Πάρκο οι «Λαχανόκηποι» παραμένουν στο στόχαστρο της μελέτης του δήμου Αθηναίων με την οποία ελεύθεροι χώροι που είχαν χαρακτηριστεί «κοινόχρηστοι» και «χώροι πρασίνου» να εξαφανίζονται προς όφελος οικοδομήσιμων τετραγώνων. Και το «στολίδι» που προσφέρει η μελέτη είναι τα «προκήπια» τα οποία και βαφτίζονται ως χώροι πρασίνου! Η δημοτική αρχή μπορεί να άλλαξε, οι νοοτροπίες όμως μένουν. Μετά τις εκλογές ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο πάλι ως θέμα η έγκριση της μελέτης για τη Β΄ φάση ανασχεδιασμού της γειτονιάς της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι κάτοικοι έχουν ήδη απορρίψει και αυτή την προσπάθεια εξαφάνισης των ελεύθερων χώρων στους «Λαχανόκηπους».
Επιμένουν στον επαναχαρακτηρισμό των κοινόχρηστων χώρων, στην άμεση απαλλοτρίωση των οικοπέδων και στην εκπόνηση νέας μελέτης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της περιοχής για πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις και σύνδεση μ ε τον αρχαιολογικό χώρο. Το θέμα δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο κίνδυνος όμως παραμένει.
Γιατί η εν λόγω (νέα) μελέτη που πρότεινε η δημοτική αρχή επί Ν.Κακλαμάνη βρίθει λαθροχειριών για να συσκοτίσει τους στόχους της. Συγκρίνει τους «προτεινόμενους χώρους πρασίνου» με τους «θεσμοθετημένους» και όχι με τους «χαρακτηρισμένους» όπως θα έπρεπε. Μετράει την πλατεία Πλάτωνα 5 στρέμματα καθώς και άλλα 17,3 στρέμματα από το αρχαιολογικό άλσος τα οποία τα επιμερίζει στη γειτονιά για να καταλήξει στον υπολογισμό ότι το αναγκαίο Πράσινο επιτυγχάνεται! Βαφτίζει «πράσινο» στην περιοχή τα προκήπια, ιδιωτικούς χώρους στις πολυκατοικίες, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται ήδη από τα σχέδια τους ως χώροι πάρκινγκ.
Προβλέπει «προκήπια» ως και στην οδό Τριπόλεως όταν όλοι διαπιστώνουμε πως είναι ήδη κτισμένη με νεόδμητες οικοδομές. Το αποκορύφωμα είναι ότι στις αθλητικές εγκαταστάσεις μετράει τα δυο υπάρχοντα γήπεδα του Άλσους οταν στην εισαγωγή της μελέτης αποδέχεται ότι εκεί είναι χωροθετημένο το νέο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Και το σοβαρότερο όλων είναι ότι το κείμενο ανασχεδιασμού δεν συνοδεύεται από την αναγκαία κυκλοφοριακή μελέτη!


Μπείτε για περισσότερη ενημέρωση στο παρακάτω μπλόγκ:
http://akadimia-platonos.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...