Όσο μεγαλύτερο είναι το συναισθηματικό τραύμα τόσο πιο οδυνηρό...

Όσο μεγαλύτερο είναι το συναισθηματικό τραύμα τόσο πιο οδυνηρό... Όσο και αν σας πονά αυτή τη στιγμή το συναισθηματικό τραύμα που αισθάνεστε μέσα σας και επηρεάζει ολόκληρο τον εσωτερικό σας κόσμο, θα θεραπευτεί.

Όσο μεγαλύτερο είναι το συναισθηματικό σας τραύμα τόσο περισσότερο θα πονάτε και θα αισθάνεστε μόνοι.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κοινοί εχθροί του ανθρώπινου μυαλού που μας επηρεάζουν και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά.

Πολλές φορές θεωρούμε τα ψυχολογικά τραύματα ως καταστάσεις που σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αφήνουν ένα τραυματικό αποτύπωμα στο μυαλό μας.

Το τραύμα είναι ο υπερβολικός πόνος που ένα άτομο δεν μπορεί να αντέξει και να αντιμετωπίσει. Τότε αρχίζει να μετατρέπεται σε μια λανθάνουσα κατάσταση στον εσωτερικό σας κόσμο. Έπειτα επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας και τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα τραύματα δεν ξεπερνιούνται με τον ίδιο τρόπο αν έχουν εμφανιστεί στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Τα παιδιά δεν διαθέτουν τους ανάλογους πόρους για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, την επιθετικότητα και την απογοήτευση.

Ωστόσο, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν κάτι κοινό. Όσο πιο έντονο είναι το τραύμα ή η πληγή, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αίσθημα της απομόνωσης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό.

Το συναισθηματικό τραύμα που κουβαλάτε μέσα σας


Η απογοήτευση, η προδοσία και ο συναισθηματικός πόνος που προκαλούν οι άλλοι… Όλα αυτά διαλύουν την εσωτερική γαλήνη και τις αντιλήψεις σας που μέχρι τώρα σας έκαναν να αισθάνεστε ασφαλείς και σας προσέφεραν ευεξία.

Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι τα τραύματα που κουβαλάτε σιωπηλά μέσα σας φέρουν διαφορετικές ρίζες και εικόνες. Αλλά οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι γενικά το τραύμα διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Είδη τραυμάτων και συναισθηματικών πληγών



  • Όταν το βασικό αίσθημα ασφάλειας διαλυθεί: αυτό μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία ή και στους ενήλικες. Ξαφνικά όλα όσα σας καθόριζαν, οι άνθρωποι που θεωρούσατε σημαντικοί και ήταν οι πυλώνες σας κάθε μέρα, σας προδίδουν. Χάνετε όλα όσα σας πρόσφεραν κάποτε ασφάλεια.

  • Έλλειψη τρυφερότητας: είναι σύνηθες για τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή συναισθηματική υποστήριξη που ενδυναμώνει τις σχέσεις τους. Είναι επίσης σύνηθες στους συντρόφους που δεν λαμβάνουν αγάπη ή υποστήριξη από το σύντροφό τους. Αυτό είναι ένα κοινό που αφήνει μια βαθιά πληγή.

  • Όντας το θύμα ορισμένων επιθέσεων: η σωματική επίθεση ή προσβολή της αυτοεκτίμησης ή όταν παραβιάζεται η δύναμη της θέλησής σας καθώς έχετε το δικαίωμα να έχετε τη δική σας άποψη, τις δικές σας αξίες και συμπεριφορά. Όλα αυτά είναι κοινές επιθέσεις που αφήνουν γενικά σοβαρά τραύματα.


Πώς μας επηρεάζουν οι τραυματικές πληγές



  • Η επίδραση των επιθέσεων, η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης ή η απώλεια του αισθήματος ασφάλειας που όλοι χρειαζόμαστε, επηρεάζει άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου.

  • Το τραύμα δημιουργεί ένα είδος μετα-τραυματικού στρες που βάζει τον εγκέφαλο σε συνεχή εγρήγορση. Ο φόβος, η δυσπιστία και το άγχος περιπλέκονται μέσα σε αυτό το νευροχημικό χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

  • Η νεορεπινεφρίνη, η επινεφρίνη, η ντοπαμίνη μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και να υποφέρετε από εναλλαγές διάθεσης…


Αν και γενικά το κάθε άτομο παρουσιάζει τα δικά του συμπτώματα και παρά το γεγονός ότι καμία περίπτωση δεν είναι πανομοιότυπη με κάποια άλλη, σε εγκεφαλικό επίπεδο αυτές οι αλλαγές των νευροδιαβιβαστών είναι κάπως κοινές.

Οι πληγές και το αίσθημα μοναξιάς


Όσο πιο έντονη είναι η συναισθηματική πληγή τόσο περισσότερο παραλύει το άτομο που υποφέρει και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ένα πιο έντονο αίσθημα απομόνωσης.

  • Το πληγωμένο άτομο αισθάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει και πόσο πονά.

  • Το αίσθημα απομόνωσης οφείλεται στην αλλαγή των νευροδιαβιβαστών που εντείνουν το αίσθημα της απομόνωσης και της αρνητικότητας.

  • Η συναισθηματική ανησυχία περιλαμβάνει και τη σωματική διαταραχή. Επιπλέον, η κόπωση, η απάθεια, οι μυϊκοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι τείνουν να αποσυνδέουν τους ανθρώπους από τον κόσμο.


Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι εύκολο να μοιράζεστε τα συναισθηματικά σας τραύματα. Μπορεί να μιλήσετε για το πόσο άσχημα πήγε η μέρα σας, για τη συζήτηση που είχατε με το σύντροφό σας…

Αλλά το να μιλήσετε σε κάποιον άλλο για το πώς σας ταπείνωσε ο σύντροφός σας ή το πώς σας εγκατέλειψαν όταν ήσασταν ακόμη παιδί είναι κάτι πιο περίπλοκο, δεν είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε ή να συζητήσετε.

 

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ακόμη και το πιο έντονο συναισθηματικό τραύμα


Πάντα είναι ενδιαφέρον να σκεφτόμαστε πράγματα όσον αφορά στα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι κάτι πάει δεν πάει καλά και μπορούν να μας βοηθήσουν να το διορθώσουμε. Ποτέ δεν πρέπει να σας παραλύουν.

Παρόμοια, στόχος των θετικών συναισθημάτων είναι να μας συνδέουν με τους ανθρώπους γύρω μας. Συνεπώς:

  • Έχετε το δικαίωμα να είστε λυπημένοι, αποκαρδιωμένοι και θυμωμένοι. Αυτά τα συναισθήματα δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα αλλά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αντιδράσετε και να παλέψετε.

  • Δεν είστε αδύναμοι επειδή ζητάτε βοήθεια, για να πείτε ότι δεν είστε καλά, ότι έχετε έρθει αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια. Επομένως, μη διστάσετε να μιλήσετε σε κάποιον που θα σας ακούσει πραγματικά και θα σας βοηθήσει.


Πρέπει να καταλάβετε ότι το παρελθόν έχει περάσει. Έχει ήδη συμβεί, η πληγή είναι βαθιά και πιθανότατα δεν θα θεραπευτεί πλήρως. Αλλά πρέπει να κατανοήσετε ότι:

  • Το μυαλό δεν ξεχνά αλλά σας επιτρέπει να συνεχίζετε να ζείτε χωρίς να πονάτε τόσο πολύ.

  • Οι πληγές θεραπεύονται όταν τις καλύπτουμε με νέες ελπίδες, νέα όνειρα που μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από το παρελθόν.

  • Υποστηρίξτε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν πραγματικά. Παλέψτε για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε κάθε μέρα, όπως το αξίζει.


Οτιδήποτε και αν σας έκανε κάποιος στο παρελθόν, δεν πρέπει να καθορίζει αυτό που είστε σήμερα.
Πηγή: meygeia.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...