Οι νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: πόσο πρέπει να κοιμάστε αν...

Οι νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: πόσο πρέπει να κοιμάστε αν... Γιατί οι γυναίκες χρειάζεται να έχουν τον ύπνο που τις αξίζει.

Οι έρευνες που αναφέρονται στις ανάγκες του ύπνου και στα μοναδικά θέματα δείχνουν πως οι γυναίκες είναι δυο φορές πιθανότερο να αντιμετωπίζουν θέματα με τον ύπνο από τους άντρες. Οι γυναίκες φαίνεται να κοιμούνται καλύτερα ως νεαρές αλλά μετά οι ορμόνες αναλαμβάνουν και τα προβλήματα ύπνου ακολουθούν. Ακόμα, περισσότερα θέματα όπως αρθριτικά, αναπνευστικά προβλήματα και εξάψεις μπορούν να κάνουν αδύνατη την σωστή ποιότητα και ποσότητα του ύπνου. Επιπλέον, το άγχος, η κατάθλιψη και ο φόβος μπορούν να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο θλιβερή.

Σύμφωνα με την Anjel Vahratian, επικεφαλής της ανάλυσης δεδομένων για το National Center for Health Statistics, «εξεπλάγην όταν έμαθα πως σχεδόν μια στις δύο γυναίκες δεν ξυπνούσαν νιώθοντας ξεκούραστες 4 φορές ή και περισσότερες την προηγούμενη εβδομάδα...» Επίσης αρκετά εκπληκτικό είναι πως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ήταν πιο πιθανό να βιώσουν αναστατώσεις στην ποιότητα του ύπνου σε σχέση με αυτές που δεν ήταν στη ίδια ομάδα. Καθώς ο ύπνος είναι σημαντικός για την άριστη υγεία και ευεξία οι ανακαλύψεις αυτής της έρευνας επισημαίνουν τομείς για περαιτέρω εξέταση και για την στοχευόμενη προώθηση της υγείας στις μεσήλικες γυναίκες.

Η Natalie Dautovitch, καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας, συμφωνεί πως «Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της μεταβατικής εμμηνόπαυσης. Βασικά, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που υφίστανται στην μετάβαση δεν ξεκουράζονται τις απαιτούμενες 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα». Όπως είπε, το ρυθμιστικό των αιμοφόρων αγγείων, οι ορμονικές διακυμάνσεις, το άγχος και η αλλαγή διάθεσης μπορούν όλα να συμβάλουν στα προβλήματα ύπνου.

Ο γιατρός Alon Avidan καθηγητής και αντιπρόεδρος στο Τμήμα Νευρολογίας UCLA και διευθυντής του Κέντρου διαταραχής ύπνου UCLA εξηγεί πως «Η προγεστερόνη προστατεύει τις νεότερες γυναίκες από την άπνοια ύπνου και το ροχαλητό αλλά αυτό χάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Οι μειώσεις στα επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν διαταραγμένο ύπνο καθώς η προγεστερόνη έχει και υπνωτικές και αγχολυτικές- ανακουφιστικές επιδράσεις.

Το σώμα της γυναίκας χρειάζεται να ξεκουράζεται και να επαναφορτίζεται για να μπορέσει να διαχειριστεί τις μοναδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθημερινά. Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες πρέπει να μπορούν να αναπληρώνουν όργανα και κύτταρα και οι γυναίκες πρέπει να κοιμούνται 7 με 8 ώρες την νύχτα για να το πετύχουν αυτό. Υπάρχει περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στις γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος γιατί θα πρέπει οι γυναίκες να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στο να έχουν καλής ποιότητας ύπνο. Παρακαλώ διαβάστε την παρακάτω λίστα για να καλυτερεύσετε τις πιθανότητες για εσάς ή για κάποια που νοιάζεστε.

#1: Tο περιβάλλον του ύπνου.


Ένα σκοτεινό, ψυχρό και ευάερο δωμάτιο γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου είναι ιδανικό.

#2: Η προετοιμασία του ύπνου


Αθληθείτε το απόγευμα ώστε να κοιμηθείτε καλύτερα και ευκολότερα την νύχτα.

#3: Το φαγητό είναι αποδεκτό


Οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες και το γιαούρτι είναι επιτρεπτές επιλογές.

#4: Αποφύγετε την καφεΐνη


Μην καταναλώνετε καφεΐνη, αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά πριν τον ύπνο.

#5: Αποφύγετε τους ολιγόλεπτους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Όλοι χρειαζόμαστε λίγο ύπνο μια στο τόσο αλλά αυτό πρέπει να περιορίζεται γιατί κάνει δυσκολότερο το να κοιμηθείτε καλά την νύχτα.

#6: Αποφύγετε τους θορύβους


Ανεξάρτητα από το τι θόρυβος είναι, προστατεύστε τα αυτιά σας.

#7: Αποφύγετε το φως


Ανεξάρτητα από το τι φως είναι, κρατήστε το μακριά σας.

awakengr.com
Αναφορές:
https://alternativehealthuniverse.com/neuroscientists-issued-warning-heres-much-sleep/
http://sleepcenter.ucla.edu/sleep-and-women
http://globalmedicinehouse.com/2018/01/07/83/
https://edition.cnn.com/2017/09/07/health/women-sleep-menopause/index.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...