Η εσωτερική συμφωνία το κλειδί για την αυτοθεραπεία

Η εσωτερική συμφωνία το κλειδί για την αυτοθεραπεία Σήμερα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους γίνεται καθολικά κατανοητό και αποδεκτό από τους ανθρώπους, ότι, η αυτοθεραπεία συμβαίνει μέσω συναινετικών συμφωνιών που τιμώνται, τηρούνται και σέβονται. Πρόκειται για την συναινετική συμφωνία και ευθυγράμμιση μεταξύ των στοιχείων που αποτελούν τον υλικό/φυσικό, νοητικό, ενεργειακό και πνευματικό μας εαυτό. Δηλαδή ολόκληρη την ύπαρξή μας.

Οι εσωτερικές ψυχικές μας διαδικασίες, όπως σκέψεις, αμφιβολίες, αναλύσεις, διακρίσεις, κριτική, προσδοκίες κ.λπ., έρχονται σε σύγκρουση με την βαθύτερη έκκληση της καρδιάς μας, τα συναισθήματα, τις διαισθήσεις, τις φιλοδοξίες, τις εμπνεύσεις και την ισχυρή δημιουργική δύναμη της αγάπης και του αυθορμητισμού.

Αυτές οι συγκρούσεις ή οι διαφωνίες, μας ωθούν σε κάθε είδους εσωτερική αναταραχή. Χάνουμε την εστίαση, την κατεύθυνση και την ενέργειά μας σε αυτές τις εσωτερικές μάχες επειδή δεν έχουμε μια σαφή και ξεκάθαρη πορεία δράσης. Στερούμαστε την δυνατότητα επίλυσης και την δύναμη να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να συνεργάζονται και να δραστηριοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση όλα τα μέρη που συναποτελούν τον εαυτό μας.

Ωστόσο, η αναζήτηση για την αυτοθεραπεία και η εξεύρεση συμφωνίας και ευθυγράμμισης, υπερβαίνει τη συμβατική άποψη που έχουμε για αυτή. Στην πρακτική της παραδοσιακής ενεργειακής ιατρικής, ακόμη και στην ψυχολογία βάθους, θεωρείται ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξης. Παραδείγματος χάριν, σε ορισμένες παραδόσεις του σαμανισμού πιστεύεται ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τεσσάρων επιπέδων …

• Το αντιληπτικό
• Το νοητικό
• Το μυθικό και
• Της ψυχής

Όταν ο σαμάνος εξετάζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, το προσεγγίζει μέσα από αυτά τα τέσσερα επίπεδα. Αναζητά επίσης, τις πιθανές¨λανθασμένες συμφωνίες¨ μέσα ή μεταξύ αυτών των επιπέδων. Πριν εξηγήσω εν συντομία αυτά τα επίπεδα, είναι σημαντικό να λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι μπορεί να υπάρχουν και ορισμένες επιβλαβής ¨συμφωνίες¨ που βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα οι οποίες χρειάζεται να σπάσουν και να επανεγγραφούν.

Σε αυτές τις συμφωνίες οι σαμάνοι αναφέρονται ως ¨συμβόλαια ψυχής¨. Μια ψυχική σύμβαση, θα μπορούσε για παράδειγμα να προκύψει, όταν ένα άτομο υπέστη μια άσχημη εμπειρία κατά το παρελθόν όπως απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, απορριπτική αγάπη, διάσταση, αποχωρισμό ή χωρισμό κλπ. και η οποία έχει ως αποτέλεσμα το πρόσωπο να συνδέεται με ένα ρόλο, όπως πχ. αυτό του θύματος.

Αυτός ο ρόλος, ο οποίος ορίζεται σαν ένα είδος ¨ψυχικής σύμβασης¨, δεσμεύει το άτομο να ζήσει με αυτό το ρόλο, τον εκδηλώνει σε ότι κάνει και θα συνεχίσει να προσελκύει σχέσεις και καταστάσεις στις οποίες διατηρείται ο ρόλος του θύματος.

Τα δύο πρώτα επίπεδα από τα τέσσερα που αναφέρονται παραπάνω είναι αρκετά απλά. Το αντιληπτικό επίπεδο είναι το επίπεδο μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε τη συναινετική πραγματικότητά μας, την κοινή άποψη που έχουμε για τον εξωτερικό μας κόσμο. Το νοητικό επίπεδο είναι το επίπεδο που έχει να κάνει με την εσωτερική λειτουργία του νου μας, τις πεποιθήσεις μας και τον διανοητικό προγραμματισμό που είναι συχνά ο τομέας της σύγχρονης ψυχολογίας.

Τα επόμενα δύο επίπεδα είναι πιο περίπλοκα ανάγονται στη σφαίρα της πνευματικότητας και του μη φυσικού. Το μυθικό επίπεδο είναι ένα βαθύτερο επίπεδο όπου παίζουμε τους μύθους μας, που είναι βασισμένοι σε πιο οικουμενικά αρχέτυπα και βρίσκονται μέσα σε αυτό που ο Carl Jung αναφερόταν ως το¨συλλογικό ασυνείδητο¨. Πρόκειται για τα αποτυπώματα πληροφοριών που παραδίδονται από το συλλογικό, όπως η προγονική μας προέλευση. Μερικές φορές οι αποτυπωμένες πληροφορίες των προγόνων μας έρχονται σε σύγκρουση με τις δικές μας.

Ένα ακόμα βαθύτερο επίπεδο, είναι το επίπεδο της ψυχής, που έχει να κάνει με αυτό το μοναδικό κομμάτι της ύπαρξής μας που ξεπερνά τις μνήμες και τα χρονικά διαστήματα των διαφορετικών μας ενσαρκώσεων.

Ως εκ τούτου για τον σαμάνο, τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από¨μπλοκαρίσματα¨ ή ¨διαφωνίες¨ που είναι γραμμένες μέσα και μεταξύ αυτών των διαφορετικών επιπέδων. Για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή, χρειάζεται να εξετάσει αυτά τα βαθύτερα επίπεδα και να προσδιορίσει την πηγή της διαφωνίας. Όπως για παράδειγμα, μεταξύ των νοητικών πεποιθήσεων, των προσδοκιών του ατόμου και των βαθύτερων πεποιθήσεών του που αποτυπώνονται στο μυθικό ή στο επίπεδο ψυχής.

Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για κάποιον άνθρωπο που σε όλη του την ζωή αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις σχέσεις. Σε νοητικό επίπεδο, μπορεί να πιστεύει ότι αξίζει την αγάπη, ασυνείδητα όμως, σε ένα ψυχικό ή μυθικό επίπεδο μπορεί να είχε μια πολύ σκληρή εμπειρία στο παρελθόν και να έχει αποτυπώσει την πίστη ή να δημιούργησε μια ¨σύμβαση¨ που λέει ότι, δεν είναι άξιος/α της αγάπης και έτσι είναι αδύνατο και να λάβει την αγάπη.

Αυτή η διαφωνία μεταξύ των αντιληπτικών ή νοητικών επιπέδων και της σύμβασης που γράφεται σε επίπεδο ψυχής, θα κρύβεται από τις συνειδητές σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου. Είναι όμως μια κατάσταση που δημιουργεί συμπεριφορικά μοτίβα που εκδηλώνονται ξανά και ξανά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα πολύ συχνά δημιουργούν πόνο και οδύνη, όχι μόνο στο ίδιο το άτομο αλλά και στους ανθρώπους που έχουν επενδύσει συναισθηματικά πάνω σε αυτό το άτομο. Δηλαδή οι διαφωνίες μεταξύ των επιπέδων δημιουργούν πόνο στους εαυτούς μας καθώς και στους γύρω μας.

Διαφωνίες μεταξύ άλλων επιπέδων …

Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα που μπορούν να δοθούν σχετικά με τις εσωτερικές διαφωνίες και την επίδρασή τους στη φυσική, συναισθηματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοηθεί είναι, η θεμελιώδης αντίληψη των αρχαίων θεραπευτικών παραδόσεων όπως ο σαμανισμός και άλλων, ότι πολλές από τις εσωτερικές αναταράξεις και ταλαιπωρίες μας είναι το αναδυόμενο αποτέλεσμα των εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ των διαφορετικών πτυχών ή πλευρών του εαυτού μας.

Σε άλλες παραδόσεις, ακόμη και στην ψυχολογία, αυτές οι πτυχές μπορούν να οριστούν με διαφορετικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με το συνειδητό, το υποσυνείδητο και το υπερσυνείδητο. Ή, να συμπεριλαμβάνονται σε επίπεδα, όπως το υλικό ή φυσικό, η ιδέα ότι ορισμένες πληροφορίες είναι αποτυπωμένες και μπορούν να αποκτηθούν απευθείας μέσω του σώματος, το βιοενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το φυσικό μας σώμα ή το Qi, όπως περιγράφεται από την Κινεζική ιατρική.

Για άλλη μια φορά, το σημαντικό μήνυμα που χρειάζεται να αντλήσουμε είναι ότι ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και πολλοί πιστεύουν επίσης ότι τα κουβαλάμε και από προηγούμενες ζωές,προκύπτουν από τις εσωτερικές διαφωνίες μας ή από κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των διαφορετικών όψεων της ύπαρξής μας, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πτυχές ορίζονται ή αθροίζονται.

Η εσωτερική συμφωνία το κλειδί για την αυτοθεραπεία …

Εξετάζοντας το θέμα από μια διαφορετική οπτική, μπορούμε επίσης να πούμε ότι η αυτοθεραπεία είναι μια διαδικασία αποκατάστασης, ευθυγράμμισης και συμφωνίας μεταξύ αυτών των διαφορετικών σφαιρών της ύπαρξής μας. Η ικανότητα του να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους που είναι βαθιά διασυνδεδεμένοι και αλληλεξαρτώμενοι. Η αυτοθεραπεία είναι θέμα εναρμόνισης των διαφορετικών στρωμάτων που συναποτελούν τον πλήρη εαυτό μας.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση ενός επιπέδου επηρεάζει την κατάσταση των άλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις, όπως η κινεζική ιατρική, πιστεύεται ότι η κατάσταση της σωματικής μας υγείας εξαρτάται από τις ενεργειακές ισορροπίες και τις ανισορροπίες που περιστρέφονται γύρω από την έννοια του Qi που αναφέρεται ως η ζωτική μας δύναμη. Το ίδιο πράγμα με την ιδέα των τεσσάρων επιπέδων, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ως εκ τούτου η αυτοθεραπεία είναι πάντα θέμα εναρμόνισης και ευθυγράμμισης των διαφορετικών στρωμάτων που αποτελούν τον πλήρη εαυτό μας για να εργαστούν από κοινού έχοντας συνάψει μια κοινή συμφωνία.

Αυτή η ιδέα περιλαμβάνει μια πολύ ευρύτερη ιδέα για το τι σημαίνει αυτοθεραπεία. Η αυτοθεραπεία, μπορεί επίσης να αφορά και την εξάλειψη του διαχωρισμού ανάμεσα στο νοητικό και τον αυθεντικό σκοπό της ζωή μας. Αυτό συνεπάγεται τον επαναπρογραμματισμό εκείνων των λανθασμένων ή αποσιωπητικών πεποιθήσεων που η κοινωνία μας έχει επιβάλει και την ευθυγράμμισή τους με τις πραγματικές φιλοδοξίες και τις πεποιθήσεις που αποτυπώνονται στο επίπεδο της ψυχής που μπορούν να αναφερθούν και ως “στόχοι ή σκοποί ζωής”.

H αυτοθεραπεία είναι ένα θέμα συμφωνίας ή ευθυγράμμισης για έναν διαφορετικό θεραπευτικό σκοπό κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή βρίσκοντας τον πραγματικό μας σκοπό που θα μας επαναπροσανατολίσει προς την εναρμόνιση με την αυθεντική φύση μας.

Ποτέ δεν ήταν τόσο προφανές όσο σήμερα, ότι η συνείδηση της πίστης είναι απαραίτητη για το επόμενο βήμα στη ζωή μας. Για την αυτοθεραπεία, την αυτογνωσία και οτιδήποτε προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε, χρειάζεται πρώτιστα να ευθυγραμμιστούμε με καθαρή πρόθεση και πίστη πριν συμβεί. Το σώμα αντιλαμβάνεται την κάθε σκέψη, την κάθε πεποίθηση απόλυτα. Αν υπάρχει έστω και μια μικρή αμφιβολία, απλά σπαταλάμε τον χρόνο μας …

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια
Πηγή:  hypnotherapy4u.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στάσου στα πόδια σου. Αγωνίσου. Μη μιζεριάζεις.

4 τρόποι να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού μια για πάντα

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...