Επιστήμονες αποκαλύπτουν πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον... «Η ικανότητα μας να ελέγχουμε τις σκέψεις είναι θεμελιώδης για την ευεξία μας. Όταν αυτή η ικανότητα αποδυναμώνεται, προκαλεί κάποια από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα των ψυχιατρικών ασθενειών». –Καθηγητής Michael Anderson, Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ αναγνώρισαν μια βασική χημική ουσία μέσα στον εγκέφαλο που μας επιτρέπει να καταστέλλουμε τις ανεπιθύμητες (ενοχλητικές) σκέψεις.

Ο δρ. Michael Anderson, καθηγητής νευροεπιστήμης- μαζί με την ομάδα του από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψε αυτό το χημικό μέσα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση της μνήμης.

Επιπλέον, η έρευνα βοηθά στην εξήγηση γιατί τα άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας- όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και σχιζοφρένεια- συχνά έχουν ανεπιθύμητες σκέψεις.

Η ικανότητα του να ελέγχουμε τις σκέψεις μας είναι κρίσιμη για την ψυχική και φυσική ευεξία, λέει ο καθηγητής Anderson:

«Όταν αυτή η ικανότητα αποδυναμώνεται, προκαλεί κάποια από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα των ψυχιατρικών ασθενειών: παρεμβαίνουσες αναμνήσεις, εικόνες, ψευδαισθήσεις, παθολογικές και συνεχείς ανησυχίες. Όλα αυτά είναι βασικά συμπτώματα ψυχικών ασθενειών όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και του άγχους».

Με πολλούς τρόπους, η ικανότητα να σταματούμε την αρνητική σκέψη είναι παρόμοια με εκείνη της φυσικής συγκράτησης. «Δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς τον έλεγχο των πράξεων μας» λέει ο Anderson. «Έχουμε πολλά γρήγορα αντανακλαστικά που συχνά είναι χρήσιμα, αλλά χρειάζεται να ελέγξουμε αυτές τις πράξεις και να τις σταματήσουμε από το να συμβούν».

Ο προμετωπιαίος φλοιός, είναι γνωστός για την «εκτελεστική λειτουργία» του εγκεφάλου. Σχετίζεται με τις προγραμματισμένες πολύπλοκες συμπεριφορές, την προσοχή, την κριτική σκέψη, την λύση προβλημάτων, την αυτογνωσία, τις αποφάσεις, την κοινωνική γνώση και την μνήμη.

Ο προμετωπιαίος φλοιός μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου επειδή ρυθμίζει άλλες περιοχές του εγκεφάλου όπως τον κινητικό φλοιό και τον ιππόκαμπο.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως ο προμετωπιαίος φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπόδιση των ανεπιθύμητων σκέψεων.

Η μελέτη


Η έρευνα του Anderson δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications στις 3 Νοεμβρίου 2017.

Χρησιμοποιώντας την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και τη φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (μετρά την χημεία του εγκεφάλου), οι ερευνητές παρατήρησαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων καθώς προσπαθούσαν να καταστέλλουν τις αρνητικές σκέψεις σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Η ανατροφοδότηση της φασματοσκοπίας έδειξε πως «η ικανότητα της αναστολής των ανεπιθύμητων σκέψεων βασίζεται σε ένα νευροδιαβιβαστή- ένα χημικό μέσα στον εγκέφαλο που επιτρέπει στα μηνύματα να μετβάζονται ανάμεσα στα κύτταρα- γνωστό ως Γ- αμινοβουτυρικό οξύ.»

Το Γ- αμυνοβουτυρικό οξύ είναι ο πρωτεύων ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, ο οποίος βοηθά στην ρύθμιση της δραστηριότητας των εκθετικών (διεγερτικών) διαβιβαστών όπως της γλουταμίνης και της ντοπαμίνης.

Ακολουθεί μια σύνοψη των ευρημάτων του Anderson:

  • Οι συγκεντρώσεις του γ- αμινοβουτυρικού οξέος μέσα στον ιππόκαμπο, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνh για την διαμόρφωση της μνήμης, καθορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να αναστέλλει τις ανεπιθύμητες σκέψεις.

  • Η καταστολή των ανεπιθύμητων σκέψεων εξαρτάται τόσο από την δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού όσοκαι του ιππόκαμπου.

  • Οι άνθρωποι με χαμηλότερες συγκεντρώσεις γ-αμινοβουτυρικού οξέος μέσα στον ιππόκαμπο «ήταν λιγότεροι ικανοί να καταστέλλουν (τη δραστηριότητα) στον προμετωπιαίο φλοιό», καταστέλλοντας την σκέψη τους με πολύ χαμηλότερο ρυθμό.

  • Οι ανακαλύψεις αυτής της μελέτης ίσως οδηγήσουν σε πρόσθετες πληροφορίες και πιθανές επιλογές για τη σχιζοφρένεια (Οι σχιζοφρενείς εμφανίζουν υπερδραστηριότητα στον ιππόκαμπο, που θεωρείται υπεύθυνη για τις ψευδαισθήσεις και για άλλα παρεμβατικά συμπτώματα.)


Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες σκέψεις


Η αύξηση των επιπέδων του γ-αμινοβουτυρικού οξέος

Καθώς η έρευνα του Anderson είναι πολύ πρόσφατη, οι πιθανές θεραπείες δεν έχουν εξεταστεί ακόμα. Ωστόσο, είναι σαφές πως η διόρθωση της έλλειψης γ-αμινοβουτυρικού οξέος – μιας νευροχημικής ανισορροπίας- μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταστολή των ανεπιθύμητων σκέψεων.

Γι αυτούς που αντιμετωπίζουν τέτοιες σκέψεις, η αύξηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.

  • Άσκηση: Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού έχει δείξει ότι αυξάνει το γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Το γρήγορο περπάτημα ή το τρέξιμο, τρεις με τέσσερις μέρες την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων του.

  • Διαλογισμός: Το να ηρεμήσετε το πολυάσχολο μυαλό σας και το να εστιάσετε στις βαθιές αναπνοές σας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων του γ-αμυνοβουτυρικού οξέος. Δοκιμάστε να διαλογιστείτε για 10 με 15 λεπτά για αρχή.

  • Γιόγκα: Η διατήρηση της εστίασης στην παρούσα στιγμή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων του γ-αμυνοβουτυρικού οξέος. Επιπλέον, η γιόγκα εστιάζει στην βαθιά αναπνοή, η οποία βοηθά στην μείωση του άγχους και του στρες.

  • Σωστή διατροφή: Μείνετε μακριά από αναψυκτικά, όξινο γλουταμινικό νάτριο και επεξεργασμένες τροφές όσο περισσότερο μπορείτε. Αντιθέτως, φάτε φαγητά που είναι πλούσια σε γλουταμυνικό οξύ, ένα δομικό στοιχείο του γ- αμυνοβουτυρικού οξεός.


Φαγητά πλούσια σε γλουταμινικό οξύ είναι:

Αμύγδαλα και καρύδια

Μπανάνες

Μοσχαρίσιο συκώτι

Μπρόκολο

Καστανό ρύζι

Ιππόγλωσσος

Φακές

Βρώμη

Εσπεριδοειδή

Πατάτες

Πίτουρο ρυζιού

Σπανάκι

awakengr.com
Πηγές:
HTTP://DX.DOI.ORG/10.1038/S41467-017-00956-Z
HTTPS://WWW.CAM.AC.UK/RESEARCH/NEWS/SCIENTISTS-IDENTIFY-MECHANISM-THAT-HELPS-US-INHIBIT-UNWANTED-THOUGHTS
HTTPS://WWW.STANDARD.CO.UK/NEWS/UK/SCIENTISTS-DISCOVER-BRAIN-MECHANISM-TO-PREVENT-UNWANTED-THOUGHTS-A3676176.HTML
HTTPS://WWW.WIKIHOW.COM/INCREASE-GABA
HTTPS://WWW.POWEROFPOSITIVITY.COM/HOW-TO-PREVENT-UNWANTED-THOUGHTS/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...