Sigmund Freud: Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος

Sigmund Freud: Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος Σε πολλές θρησκείες στην αρχαιότητα, πίστευαν ότι οι γάτες είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι, ή οδηγοί για τους ανθρώπους και ότι είναι παντογνώστες.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο. Στο σπίτι τους, είχαν αρκετές γάτες και όλη η οικογένεια τούς είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Απόλυτα λογικό, αν λάβουμε υπόψιν μας πως η γάτα θεωρείται ιερό ζώο στην Αίγυπτο.

Σε πολλές θρησκείες στην αρχαιότητα, πίστευαν ότι οι γάτες είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι, ή οδηγοί για τους ανθρώπους και ότι είναι παντογνώστες. Ωστόσο, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ληφθείσεις αποφάσεις των ανθρώπων, επειδή δεν έχουν φωνή.

Ας γυρίσουμε πολλά πολλά χρόνια πίσω...
Στην αρχαία Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι έδειχναν σεβασμό στις γάτες, αποτίνοντάς τους τιμές. Για εκείνους θεωρούνταν συναρπαστικά ζώα από πολύ νωρίς. Άλλωστε η γάτα εξημερώθηκε πριν από 4000 χρόνια. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα, για να διώχνουν μακριά τα φίδια και τα τρωκτικά. Σταδιακά, αρχίζει η γάτα να μεταμορφώνεται από ένα χρήσιμο ζώο σε θεότητα. Κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου (1540 έως 1069 π.Χ.), υπήρχαν πολλές σκηνές σε τάφους που παρουσίαζαν γάτες ως τμήμα της καθημερινής ζωής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, μάλιστα, αντί να παίρνουν σκύλους, προτιμούσαν τις γάτες τους για τις κυνηγετικές τους εξορμήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εικόνες και αγαλματίδια των άγριων αυτών αιλουροειδών παντού στην Αίγυπτο. Μετά το 2000 π.Χ., όμως, εμφανίζεται η πλήρως εξημερωμένη γάτα στα σπίτια των Αιγυπτίων.Οι Αιγύπτιοι εκείνης της εποχής, λάτρευαν τη γάτα ως θεά του σπιτιού. Οι κατοικίδιες γάτες προστάτευαν τους αγρούς και τα σπίτια από μολύνσεις που προκαλούσαν διάφορα βλαβερά ζώα, όπως τα ποντίκια. Μερικές φορέςτις θεωρούσαν όπως τα πολεμικά θηλυκά λιοντάρια. Το πιο πιθανό είναι, οι πρώτες εξημερωμένες γάτες να είχαν σώσει τους Αιγυπτίους από μολύνσεις εξαιτίας της παρουσίας τρωκτικών και η θεά-γάτα Μπαστ (Bast), ως προστάτιδα, να προέκυψε από το θαυμασμό για τις άλλες γάτες. Η Μπαστ ήταν κόρη του θεού ήλιου (Ρα) και διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία.

Οι Αιγύπτιοι όταν πέθαινε η γάτα τους συχνά ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθους.

Στην Ιαπωνία, η Μανέκι Νέκο είναι μια γάτα που συμβολίζει την καλοτυχία.

Για το Ισλάμ δεν αποτελεί ιερό ζώο.Ωστόσο, ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Προφήτης Μωάμεθ είχε μια αγαπημένη γάτα, με το όνομα Μουέζα. Φημολογείται ότι η αγάπη του για τα ζώα αυτά ήταν τόσο μεγάληπου"θα προτιμούσε να έμενε χωρίς το μανδύα του παρά να ενοχλούσε μια γάτα που θα κοιμόταν επάνω σε αυτόν".

Χαρακτηριστικό είναι ότι προκειμένου να προστατεύσουν τους ενοίκους και για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τοποθετούσαν αγάλματα γατών. Αργότερα πήρε τη μορφή μιας όμορφης θελκτικής γυναίκας που είχε όμως το κεφάλι μιας γάτας. Η Σεχμέτ ήταν μια θεότητα γάτα που αντιστοιχούσε στην σκοτεινή πλευρά και στην καταστροφική δύναμη.Ήταν γνωστή ως η θεά του πολέμου και του λοιμού. Η Μπαστέτ και η Σεχμέτ αντιπροσώπευαν την ισορροπία των δυνάμεων της φύσης. Αυτό αντιστοιχούσε με την Ταοιστική αντίληψη του Γιν και του Γιάνγκ -από την κάθαρα θηλυκή και γατίσια πλευρά όμως..

Προκαταλήψεις για τις γάτες


Σε αρκετούς πολιτισμούς, υπάρχουν προκαταλήψεις για τις γάτες.

Η πιο γνωστή είναι ότι αν κάποιος δει μια μαύρη γάτανα περνά μπροστά του, τότε αυτός θα έχει κακοτυχία.

Το 2007 φιλοζωικές οργανώσεις στην Ιταλία ανακήρυξαν την 17η Νοεμβρίου ως ημέρα της μαύρης γάτας, σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος σε αυτήν την προκατάληψη.

Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μαύρη γάτα θεωρείται κακός οιωνός ενώ αντίθετα στην Βρετανία και την Αυστραλία θεωρείται καλή τύχη. Για την Βρετανία επίσης, οι ξανθοάσπρες γάτες είναι καλή τύχη για όποιον τις έχει στο σπίτι του. Για την Πρώην Σοβιετική Ένωση ισχύει το ίδιο για τις μπλε γάτες.

Κυρίως το Μεσαίωνα, πίστευαν ότι οι γάτες είναι μάγισσες ή χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση των μαγικών δυνάμεων και ικανοτήτων για μάγια. Για το λόγο εκείνη την περίοδο εξοντώθηκαν συστηματικά πολλές γάτες. Η εξολόθρευσή τους, όμως, οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των αρουραίων και σε μαζικούς θανάτους από την επιδημία πανώλης.

Για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, το να φτερνιστεί γάτα κοντά σε νύφη που ετοιμάζεται για την τελετή του γάμου, είναι σημάδι ευτυχισμένου έγγαμου βίου.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχει η αντίληψη ότι αν χαιρετάς ευγενικά την μαύρη γάτα που συναντάς στο δρόμο σου, θα σου χαρίσει καλή τύχη. Ανόμως κυνηγήσεις γάτα, εκείνη θα σου κλέψει την καλή σου τύχη. Ενώ αν η γάτα που συνάντησες στον δρόμο, τρέχει από μόνη της μακριά σου, αυτό είναι πολύ κακός οιωνός.

Διάσημοι αιλουροφοβικοί


Και όμως...υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τις γάτες... Η αιλουροφοβία προκαλείται με διαφορετικούς τρόπους...

Από... τη θέαση μιας αληθινής γάτας,τ η σκέψη ότι η γάτα μπορεί να επιτεθεί σε κάποιον όταν αυτή ή αυτός είναι έξω, την ιδέα της συνάντησης με μια γάτα στο σκοτάδι, φωτογραφίες και βίντεο ή τηλεοπτικές εικόνες με γάτες, όπως επίσης και γούνα που μοιάζει με τη γούνα της γάτας ή παιχνίδια με τη μορφή γάτας. Λέγεται ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερείχαν αυτή τη φοβία.

Επτάψυχη γάτα


Σύμφωνα με το μύθο σε πολλούς πολιτισμούς, οι γάτες έχουν επτά ζωές (ή εννιά). Ο μύθος αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία οι γάτες καταφέρνουν να σώζονται από καταστάσεις κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι γάτες που πέφτουν από μεγάλο ύψος, συχνά είναι ικανές να προσγειωθούν στα πόδια τους εξαιτίας κάποιας αυτόματης αντίδρασης και στρέφουν το σώμα τους ώστε να προσγειωθούν πρώτα τα πόδια τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αν πέσουν από πολύ μεγάλο ύψος.

Γάτες και πνεύματα...
Κάποιες γάτες κοιτάνε συνέχεια ψηλά, στο ταβάνι... Λες και υπάρχει κάτι εκεί... “Τυχαίο;” μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί. “Όχι” είναι η απάντηση, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι γάτες έχουν παραφυσικές δυνατότητες. Έχουν αυξημένες, όχι μόνο τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης- τις οποίες οι άνθρωποι δεν διαθέτουμε - αλλά και μια υψωμένη έκτη αίσθηση. “Βλέπουν” πολλά που εμείς οι άνθρωποι, δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε. Εκτός από λίγους, που έχουν το χάρισμα.

Οι γάτες παρατείνουν τη ζωή μας...


Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα , η ύπαρξη γάτας στο σπίτι είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν γάτα, είναι 40% περισσότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή. Οι γάτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή έως και 40%.

Η συχνότητα που εκπέμπουν είναι από 25 έως 150 Hz. Αυτή η συχνότητα βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών και των οστών των γατών. Έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες ότι αυτό είναι ευεργετικό και για τους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι γάτες μειώνουν το στρες στην ζωή μας. Όσοι έχουν γάτα στο σπίτι τους έχουν λιγότερο στρες στην ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν γάτες.

Όταν οι “γάτες” γίνονται Musical...


Ο Andrew Lloyd Weber δημιούργησε το θεατρικό μιούζικαλ “Cats”που είναι βασισμένο σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot και είναι αφιερωμένο στις γάτες...

Σε ένα πελώριο σκουπιδότοπο μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού τους και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy, θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν.Διηγούνται παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους. Και περιμένουν να έρθει η αυγή και ο γερο- Deuteronomy να ανακοινώσει το όνομα...

Αποφθέγματα για τις γάτες.


“Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.” παροιμία

“Στα αρχαία χρόνια οι γάτες λατρεύονταν σαν θεότητες· δεν το έχουν ξεχάσει ακόμα.” Terry Pratchett

“Οι γυναίκες και οι γάτες θα κάνουν ό,τι τους αρέσει, και οι άντρες και οι σκύλοι θα πρέπει να χαλαρώσουν και να συνηθίσουν στην ιδέα.” Robert Heinlein

“Αγαπώ τις γάτες γιατί μου αρέσει το σπίτι μου· και σιγά-σιγά, γίνονται η ορατή ψυχή του.” Jean Cocteau

“Ευτυχισμένο είναι το σπίτι που έχει τουλάχιστον μία γάτα.” Ιταλική παροιμία

“Ένα μιάου κάνει μασάζ στην καρδιά.” Stuart McMillan

“Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος.” Sigmund Freud

“Πρόσεχε τους ανθρώπους που αντιπαθούν τις γάτες.”  Ιρλανδική παροιμία

“Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.” Groucho Marx

“Δεν υπάρχουν συνηθισμένες γάτες.”Colette

“Φροντίζω τα λουλούδια μου και τις γάτες μου. Και απολαμβάνω το φαγητό. Και αυτό είναι ζωή.” Ursula Andress

“Μια γάτα έχει απόλυτη συναισθηματική ειλικρίνεια: τα ανθρώπινα όντα, για τον ένα ή τον άλλο λόγο μπορεί να κρύβουν τα συναισθήματά τους, αλλά μια γάτα δεν το κάνει.” Ernest Hemingway

“Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι δεν είναι ιστορία. Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι μιας άλλης γάτας είναι ιστορία.” John Le Carré

“Οι γάτες είναι ειδήμονες της άνεσης.” James Herriot

“Το ιδανικό της ηρεμίας βρίσκεται σε μια γάτα που κάθεται.” Jules Reynard

“Μια γάτα χύνει το σώμα της στο πάτωμα σαν νερό. Είναι ξεκουραστικό και μόνο να το βλέπεις.”  William Lyon Phelps

“Έχω σπουδάσει πολλούς φιλοσόφους και πολλές γάτες. Η σοφία των γατών είναι απείρως ανώτερη.” Hippolyte Taine

“Έδωσα μια εντολή σε μια γάτα και η γάτα την έδωσε στην ουρά της.” Κινέζικη παροιμία

“Τι μεγαλύτερο δώρο από την αγάπη μιας γάτας;” Charles Dickens

“Η μόνη διαφυγή από τις δυστυχίες της ζωής είναι η μουσική και οι γάτες.” Albert Schweitzer

“Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι δεν είναι ιστορία. Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι μιας άλλης γάτας είναι ιστορία.” John Le Carré

‘Όπως όλα τα αγνά πλάσματα, οι γάτες είναι πρακτικές.” William Burroughs

“Μια γάτα που κάθισε πάνω σε μια ζεστή σόμπα, δεν πρόκειται να καθίσει σε μια ζεστή σόμπα ξανά, αλλά δεν θα ξανακαθίσει ούτε πάνω σε μια κρύα σόμπα.” Mark Twain

“Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια.” Ντενγκ Σιάο-Πινγκ

Υπεροπτική, αξιοπρεπής, αγαπητή και συγχρόνως μισητή, λατρεύτηκε σαν Θεά, αγαπήθηκε από μάγους, κατηγορήθηκε ως γρουσούζικη.

Όπως και να’χει, η γάτα δεν πέρασε και δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Όποιος έχει ζήσει μαζί της... μπορεί να καταλάβει...
Πηγές:

- Cats in the Ancient World, Ancient History Encyclopedia
- Wikipedia
- “Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί οι γάτες παρατείνουν τη ζωή.”, klik.gr
- Cats the Musical - Official Website

Cover Photo: Marlon Brado
Πηγή: klik.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...