Οι καλύτερες εικόνες του πλανήτη μας από το διάστημα...
Εκατοντάδες κάμερες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από Γη, φωτογραφίζοντας τη λεπτομερώς, αλλά λίγες από αυτές βρίσκονται αρκετά μακρυά ώστε να απαθανατίσουν ολόκληρο τον πλανήτη..
Οι μόνες κάμερες που μπορούν να το καταφέρουν αυτό βρίσκονται πάνω σε ρομποτικούς εξερευνητές που βρίσκονται σε αποστολή προς κάποιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει πως η πρακτική της λήψης της φωτογραφίας - πορτρέτου του πλανήτη μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο στην τύχη.
Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πραγματικά σπάνιες στιγμές. Στιγμές στις οποίες αισθάνεται κάποιος πολύ μικρός, χαμένος μέσα σε μια τεράστια κοσμική αρένα...
Lunar Orbiter 1
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ανθρώπινο είδος κατάφερε να δει πως είναι ο πλανήτης μας από μακρυά. Τραβηγμένη στις 23 Αυγούστου 1966 από το Lunar Orbiter 1.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος βοήθησε την ομάδα του Apollo να χαρτογραφήσει περίπου 99% τις επιφάνειας τις σελήνης.
Αποστολές Apollo
Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 24 Δεκεμβρίου 1968 από τα μέλη της αποστολής Apollo 8 η οποία ήταν η πρώτη επανδρωμένη πτήση σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Την φωτογραφία την ονόμασαν "Η ανατολή της Γης".
Η Παρακάτω φωτογραφία, γνωστή από το welcome screen του iPhone, λέγεται "Η γαλάζια μπίλια" και είναι τραβηγμένη από τα μέλη της αποστολής Apollo 17 στις 7 Δεκεμβρίου 1972.
Mariner 10 και Galileo.
Είναι μόλις μερικές ώρες μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Mariner 10 από την NASA όταν οι επιστήμονες έστρεψαν τις κάμερες προς τον πλανήτη μας. Παρόλο που το φεγγάρι φαίνεται πολύ κοντά στην Γη, είναι ένα σπάνιο οπτικό φαινόμενο ευθυγράμμισης και απόστασης.
Ο δορυφόρος Galileo κατάφερε να πάρει μια παρόμοια φωτογραφία με αυτή του Mariner 10 το 1989 μόλις 3.9 εκατομμύρια μίλια μακρυά από τον πλανήτη μας, κατά την πορεία του προς τον πλανήτη Δια.
Voyager 1
Ο δορυφόρος Voyager 1 ξεκίνησε το ταξίδι του από την Γη στις 20 Αυγούστου 1977 για να εξερευνήσει τους πλανήτες Δία και Κρόνο όπου και τράβηξε την παραπάνω φωτογραφία. Αυτή δεν ηταν και η τελευταία καθώς ο ίδιος δορυφόρος, 4 δισεκατομμύρια μίλια (6.437.376.000 χιλιόμετρα) μακρυά απο την Γη τράβηξε την παρακάτω φωτογραφία όπου φαίνεται σαν μια μικρή κουκκίδα. (Τα χρώματα που φαίνονται στην φωτογραφία είναι αντανάκλαση του ηλίου πάνω στον φακό της κάμερας)
Οι δορυφόροι Voyager 1 και Voyager 2 είναι ακόμα ενεργοί στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος.
Clementine
O Δορυφόρος της NASA Clementine τράβηξε την παραπάνω φωτογραφία το 1977 όταν βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
NEAR
Ο δορυφόρος NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous Spacecraft) βρισκόταν σε αποστολή εξερεύνησης του αστεροειδή "Έρως" οπου και πήρε την παραπάνω φωτογραφία στις 23 Ιανουαρίου 1998. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε τον νότιο πόλο του πλανήτη μας.
Juno
Άλλη μια πραγματικά σπάνια στιγμή. Στην φωτογραφία φαίνεται η Γη (αριστερά) και το φεγγάρι (δεξιά). Τραβηγμένη στις 26 Αυγούστου 2011 απο τον δορυφόρο Juno όταν αυτός βρισκόταν 6 εκατομμύρια μίλια (9.656.064 χιλιόμετρα) μακρυά από την Γη.
Spirit Mars Exploration & Mars global Surveyor
H παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον εξερευνητή "Spirit" όταν αυτός βρισκόταν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Παρακάτω ο δορυφόρος "Mars Global Surveyor" μας προσφέρει την θέα της Γης και του φεγγαριού από την τροχιά του στον πλανήτη Άρη.
Cassini
Ο δορυφόρος Cassini κατάφερε να πάρει αυτή την φωτογραφία όταν βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο. Στην φωτογραφία φαίνεται η Γη σαν μια μικρή κουκκίδα χαμένη μέσα στους κοσμικούς δακτυλίους του Ήλιου.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM