6 χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικοί φίλοι

6 χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικοί φίλοι Προσπαθείτε να περιβάλλεστε από καλούς ανθρώπους; Θεωρείτε τον εαυτό σας πραγματικό φίλο;

Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας συνοδεύουν στο ταξίδι μας. Δεν έχει σημασία αν είναι σωματικά παρόντες ή όχι. Μας κινητοποιούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μας ακούνε όταν το έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικοί φίλοι.

1. Οι καλοί φίλοι ακούνε χωρίς να κρίνουν


Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βοηθάνε τους άλλους εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις απόψεις τους. Πολλές φορές εκφράζονται υπερβολικά. Μερικές φορές οι ιστορίες μας δέχονται κριτική.

Αν δεν διαχειριζόμαστε σωστά το εγώ μας, αρχίζουμε να κρίνουμε αρνητικά τους φίλους, τους συγγενείς και τους συντρόφους μας.

Οι πραγματικοί φίλοι γνωρίζουν ότι η κακεντρεχής κριτική πληγώνει το άτομο που αναζητά υποστήριξη και κατανόηση. Γνωρίζουν ότι η ακρόαση είναι μια πράξη γενναιοδωρίας. Επίσης, αν και δίνουν συμβουλές, δεν θέλουν να είναι η μοναδική επιρροή για όσους έρχονται σε αυτούς.

Οι πραγματικοί φίλοι βοηθούν και υποστηρίζουν χωρίς να ελπίζουν ότι θα αλλάξει κάτι. Γνωρίζουν ότι το να ακούνε σημαίνει να δίνουν προσοχή και να κατανοούν το περιεχόμενο όσων λέγονται στο σύνολό τους.

2. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε περίπτωση διαφωνίας


Οι φίλοι διαφωνούν. Μη νομίσετε ούτε για ένα λεπτό ότι οι πραγματικοί φίλοι χαίρονται πάντα με τις συμπεριφορές σας. Επίσης δεν χαίρονται όταν φέρεστε άσχημα.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Οι πραγματικοί φίλοι σάς λένε την ειλικρινή τους γνώμη. Αν πιστεύουν ότι κάποιος έχει κάνει κάτι κακό, θα του το πούνε προσωπικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνία.

Απλώς θυμηθείτε: η αλήθεια είναι ότι η διαφωνία είναι μια υγιής δραστηριότητα. Πολλές φορές είναι ακόμα και αναγκαία για τις προσωπικές σχέσεις μας.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να πούμε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ότι έχει άδικο και να μπορούμε να δεχτούμε την κριτική. Θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι φίλοι είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς.

3. Ανησυχούν για τους φίλους τους


Αναρωτηθήκατε ποτέ, «μήπως οι φίλοι μου εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζονται κάτι από μένα»;

Όταν αρχίζετε να σκέφτεστε έτσι για κάποιον από τους φίλους σας, αρχίζετε να χάνετε την εμπιστοσύνη σας. Και τότε η σχέση αρχίζει να φθείρεται.

Δυστυχώς θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι πραγματικοί φίλοι σας θέλουν μόνο ένα ή δύο πράγματα. Είτε θέλουν να βγαίνουν και να διασκεδάζουν είτε θέλουν κάτι από σας. Είναι μια πραγματικότητα που δεν θα σας αρέσει απαραίτητα, όμως πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Ευτυχώς ισχύει και το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκετε πάντα πραγματικούς φίλους που θα είναι εκεί για σας.

Μιλάμε για φίλους που πάντα θα σας στηρίζουν και θα χαίρονται να σας βλέπουν να εξελίσσεστε. Ωστόσο μπορεί να μην τους βλέπετε για μήνες ή για χρόνια. Όμως, όταν τους ξαναβλέπετε, είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα.

4. Είναι πάντα εκεί


Οι προσωπικές διαφορές, οι διαφωνίες, ο χρόνος και η απόσταση δεν παίρνουν μακριά σας τους πραγματικούς φίλους. Αντιθέτως, οι πραγματικοί φίλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν η σχέση να μην τερματιστεί λόγων αντίξοων καταστάσεων.

Είχατε μια έντονη διαφωνία; Θα προσπαθήσουν να σας βρουν και να μιλήσουν μαζί σας για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Φύγατε σε άλλη χώρα για δουλειά ή για σπουδές; Μη χάνετε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η φιλία πρέπει να καλλιεργείται. Έχει ανάγκη από τη φροντίδα μας για να παραμένει δυνατή. Επομένως είναι απαραίτητο να είμαστε παρόντες και να συμμετέχουμε στις σημαντικές στιγμές της ζωής των άλλων.

Γιορτάστε τις νίκες των φίλων σας χωρίς να αισθάνεστε φθόνο ή ζήλια. Υποφέρετε μαζί τους στις ήττες τους. Προσφέρετε τον ώμο σας για να κλάψουν στις δύσκολες στιγμές.

Μερικές φορές είναι αδύνατον να είστε εκεί μαζί τους. Όμως οι πραγματικοί φίλοι βρίσκουν πάντα τρόπους να είναι ο ένας στη ζωή του άλλου.

5. Έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους


Τα κουτσομπολιά και τα κακεντρεχή σχόλια άλλων ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν μια φιλία.

Η διαφορά που έχουν οι προσωρινοί φίλοι από τους πραγματικούς φίλους είναι ότι οι πραγματικοί φίλοι ξέρουν πώς να εμπιστεύονται. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν κακεντρεχείς άνθρωποι που μπορούν να διαστρεβλώνουν ιδέες. Δεν πιστεύουν όσα λένε οι άλλοι.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας μαζί τους, πρέπει να μάθετε να ακούτε τους φίλους σας. Αν έχετε κάποια αμφιβολία, ρωτήστε τους απευθείας χωρίς υπεκφυγές.

Μη διαδίδετε σκέψεις, μυστικές αποτυχίες, κουτσομπολιά ή αρνητικά σχόλια. Επίσης μην αποστασιοποιείστε μετά από το πρώτο αρνητικό σχόλιο που κάνει κάποιος.

6. Είναι ειλικρινείς και πιστοί


Οι πραγματικοί φίλοι είναι πιστοί σε κάθε περίπτωση. Δεν λένε άσχημα πράγματα για άλλους ανθρώπους και δεν αφήνουν τους άλλους να λένε άσχημα πράγματα για τους φίλους τους.

Σας υπερασπίζονται όποτε πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο. Όμως, σας δίνουν επίσης χώρο να λύσετε τα προβλήματά σας μόνοι σας.

Επίσης δεν χρησιμοποιούν κριτική για να σας πούνε ότι έχετε άδικο. Εξηγούν ξεκάθαρα τα κίνητρά τους.

Αυτό σας επιτρέπει να λάβετε τις δικές σας αποφάσεις και να αντιμετωπίσετε τις αποτυχίες σας. Όταν συμβαίνει αυτό, οι πραγματικοί φίλοι είναι εκεί για να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τις συνθήκες σας. Όμως δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της ζωής σας αντί για σας.

Αν όλα τα παραπάνω σας θυμίζουν κάποιους πραγματικούς σας φίλους, πείτε το τους!
Πηγή: meygeia.gr
Image by claudiatremblay

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...