Οι καταστροφές που δεν έγιναν μια ημέρα πριν το τέλος του κόσμου

Σαφής είναι η προφητεία: το τέλος του κόσμου είναι προ των πυλών! Και αυτή τη φορά το λένε όχι κάποιοι τυχαίοι ψευδοπροφήτες, αλλά οι... Μάγιας. Μία ημέρα μας χωρίζει, λοιπόν, από μια σειρά κοσμογονικών γεγονότων: σεισμοί με μέγεθος 13 και άνω βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βίαιη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης, μετακίνηση του παγωμένου φλοιού των πόλων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και δημιουργία τεράστιων παλιρροιακών κυμάτων. Όλα αυτά θα συμβούν αύριο…. Ή μήπως όχι;
Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, υπενθυμίζει ότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. «Η ιστορία έχει να μας επιδείξει χιλιάδες περιπτώσεις πανικού, που προκλήθηκαν από απλά και πλήρως κατανοητά, στις μέρες μας, αστρονομικά φαινόμενα. Εκλείψεις ηλίου, εμφάνιση λαμπρών κομητών, θεαματικές αλλά ακίνδυνες βροχές μετεώρων, αποτέλεσαν στο παρελθόν αιτία για την διασπορά τρομακτικών προφητειών και ασύδοτης κινδυνολογίας.

Αυτή η εντελώς αδικαιολόγητη κινδυνολογία, πολλές φορές είχε ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που οδήγησαν πολλούς ανθρώπους ακόμη και στην αυτοκτονία» παρατηρεί.

Τον Μάιο του 1910 η εμφάνιση του πασίγνωστου κομήτη του Χάλεϊ αναστάτωσε, παρά τις διαβεβαιώσεις των αστρονόμων της εποχής, ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι ξενύχτησαν στους δρόμους και στις πλατείες περιμένοντας το…μοιραίο, που τελικά δε συνέβη.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1962, ένα νέο κύμα πανικού κατέλαβε την ανθρωπότητα, όταν Ινδοί αστρολόγοι είχαν «προβλέψει» τη συντέλεια του κόσμου. Την ψευδοπροφητεία τους αυτή τη βάσισαν σ' έναν συνδυασμό της θέσης των πλανητών και μιας ολικής έκλειψης του Ήλιου, που θα ήταν ορατή από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έτσι, στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να εξαγνιστούν.

Στην Αγγλία, μερικοί οπαδοί των UFO κατέφυγαν στους λόφους για να ζητήσουν βοήθεια από τους φίλους τους στον Άρη και στην Αφροδίτη, ενώ στην Αριζόνα τα μέλη μιας θρησκευτικής αίρεσης κατέφυγαν σ' ένα μικρό χωριό που, όπως πίστευαν, θα ήταν το μοναδικό που θα γλύτωνε από την καταστροφή. Οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δέχτηκαν καταιγισμό τηλεφωνημάτων για πληροφορίες σχετικά με τη συντέλεια του κόσμου. Όταν, επιτέλους, έφτασε η αναμενόμενη ημέρα της καταστροφής, στις 4 Φεβρουαρίου 1962, τίποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη.

Το 1982, οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωναν και πάλι νέες «προφητείες», για καταστροφές και τη συντέλεια του κόσμου, που θα συνέβαινε στις 10 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Το κύμα της νέας κινδυνολογίας πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του στις αρχές του 1982, με την επανέκδοση ενός βιβλίου που είχε γραφτεί το 1974 με τίτλο: «Η Επίδραση του Δία».

Στο βιβλίο αυτό, οι δύο συγγραφείς του «προειδοποιούσαν», τους Καλιφορνέζους κυρίως, ότι το 1982 το Λος Άντζελες θα καταστραφεί από έναν ισχυρότατο σεισμό, ενώ παρόμοιες δονήσεις θα συνταράξουν και άλλα μέρη του πλανήτη μας. Κατά την άποψή τους όλοι οι πλανήτες θα ευθυγραμμίζονταν στην ίδια πλευρά του Ήλιου στις 10 Μαρτίου 1982.

Αυτή η σπάνια συγκέντρωση των πλανητών υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε τεράστιες βαρυτικές και παλιρροιακές δυνάμεις, που θα επιδρούσαν στον Ήλιο και ο οποίος θα εξέπεμπε τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων στο Διάστημα. Μερικά απ' τα σωματίδια αυτά θα συγκρούονταν με την ατμόσφαιρα της Γης μας, προκαλώντας ασυνήθιστες καταιγίδες και ανέμους. Η τριβή των ανέμων με την επιφάνεια της Γης θα προκαλούσε διαταραχές στην ομαλή περιστροφή του πλανήτη μας, οι οποίες θα ενεργοποιούσαν τις σεισμικές ζώνες. Τελικά, όπως ήταν φυσικό, δεν έγινε τίποτα.

Με την επικείμενη, όμως, έλευση του 2000, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Όσο πλησίαζε η αλλαγή του χρόνου, οι μύθοι και οι παράξενες ιστορίες που ακούγονταν όλο και πλήθαιναν. Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς είχαν γραφτεί για το θέμα αυτό, ψευδοπροφήτες και αστρολόγοι «προέβλεπαν» ότι στις 5 Μαΐου του 2000 οι πέντε ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος), καθώς επίσης ο Ήλιος και η Σελήνη, θα βρίσκονταν ευθυγραμμισμένοι με τη Γη, ασκώντας έτσι τεράστιες βαρυτικές και παλιρροιακές δυνάμεις στον πλανήτη μας.

Όμως, η υποτιθέμενη «ευθυγράμμιση» των ορατών πλανητών δεν ήταν καθόλου ευθυγράμμιση, αλλά μία απλή «συγκέντρωση» πλανητών. Παρόμοια συγκέντρωση είχε γίνει και το 1962.

«Τέτοιου είδους συγκεντρώσεις των πλανητών είναι άλλωστε κάτι το συνηθισμένο. Ακόμα όμως και να γινόταν μια ευθυγράμμιση των πλανητών, αυτή δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει αξιοσημείωτες παλίρροιες στον Ήλιο, που θα προκαλούσαν στη συνέχεια μεγάλους σεισμούς στη Γη» διευκρινίζει ο κ. Σιμόπουλος.

Όλα όσα λέγονται δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, λένε με σαφήνεια οι επιστήμονες.

Οι προφητείες προσδιορίζουν το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012, ερμηνεύοντας την ολοκλήρωση ενός κύκλου του ημερολογίου των Μάγιας. «Όλα τα ημερολόγια είναι κυκλικά. Το ημερολόγιο των Μάγιας δεν λήγει στις 21 Δεκεμβρίου, απλώς αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου. Είναι όπως η 31η Δεκεμβρίου για το δικό μας ημερολόγιο» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Ματσόπουλος.

«Για να το πούμε διαφορετικά, κανένα ημερολόγιο, ούτε βέβαια και εκείνο των Μάγιας, δεν είναι προφητικό. Τα ημερολόγια είναι απλά μια ανθρώπινη επινόηση, που χρησιμοποιείται, προκειμένου να παρακολουθείται και να καταγράφεται το πέρασμα του χρόνου και όχι για να προβλέπεται το μέλλον» επισημαίνει ο Αλέξης Δεληβοριάς, αστρονόμος του Ευγενίδειου Πλανηταρίου.

«Η επιλογή της ημερομηνίας από τους καταστροφολόγους δεν έγινε τυχαία, καθώς συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Τα ηλιοστάσια ήταν κρίσιμες ημερομηνίες για την ανθρωπότητα στην αρχαιότητα, καθώς βάσει αυτών καθόριζαν τις γεωργικές τους εργασίες. Η ημερομηνία αυτή γεννά συνειρμούς στο συλλογικό ασυνείδητο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες γιορτές συμβαίνουν σε κοντινές ημερομηνίες με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες» προσθέτει ο κ. Ματσόπουλος.

Σύμφωνα με ένα από τα προσφιλέστερα τρομολαγνικά σενάρια, η συντέλεια θα επέλθει όταν ο Νιμπίρου, ένας υποτιθέμενος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη και θα πλησιάσει τόσο πολύ τον πλανήτη που θα προκαλέσει τρομακτικές καταστροφές. Από την ενεργοποίηση τεκτονικών ρηγμάτων και την εκδήλωση αλλεπάλληλων καταστροφικών σεισμών στη μετατόπιση του άξονα περιστροφής της Γης και από την αναστροφή του μαγνητικού της πεδίου στον βομβαρδισμό της από γιγάντιους αστεροειδείς.

«Η ύπαρξη ενός πλανήτη με την τροχιά, την ταχύτητα, το μέγεθος και τη μάζα που αποδίδονται στον Νιμπίρου είναι απλώς αδύνατη. Η ιδιαίτερη ελλειπτική τροχιά που αποδίδεται στον Νιμπίρου είναι τόσο ασταθής, που η έλευσή του δίπλα από τον γιγάντιο Δία θα έπρεπε να τον είχε ήδη εκσφενδονίσει εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Άλλωστε, εάν όντως υπήρχε και πλησίαζε τη Γη, θα έπρεπε να ήταν ήδη ορατός» υπογραμμίζει ο κ. Δεληβοριάς.

Οι ηλιακές καταιγίδες, οι σεισμοί, τα τσουνάμι, η πτώση των μετεωριτών και τα άλλα φαινόμενα που περιγράφει το σενάριο της καταστροφής είναι, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, φαινόμενα που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και μπορούν να δημιουργήσουν μόνο τοπικές καταστροφές. Μάλιστα, η Νάσα έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καταρρίπτει επιστημονικά ένα προς ένα τα επιχειρήματα της καταστροφολογικής πρόβλεψης.

«Όταν κάποια στιγμή, σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, θα φτάσει πράγματι το τέλος της Γης μας, να είστε βέβαιοι ότι το τέλος αυτό, θα έλθει με τρόπο, που ούτε καν φαντάζονται οι διάφοροι ψευδοπροφήτες και αστρολόγοι της εποχής μας» υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

«Μια καλοστημένη βιομηχανία» χαρακτηρίζει τα καταστροφολογικά σενάρια ο Νίκος Ματσόπουλος. «Δημιουργούνται από επιτήδειους και υποθάλπονται από επιτήδειους, καθώς κάποιοι βγάζουν τα προς το ζην πουλώντας πληροφορίες για επικείμενες καταστροφές. Τα σενάρια συνοδεύονται από βιβλία, ντοκιμαντέρ, χολιγουντιανές ταινίες και άλλα προϊόντα» τονίζει.

defencenet


Αφύπνιση Ελλήνων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...