Τι μπορούν να σας διδάξουν τα δέντρα για την εύρεση της ευτυχίας

Τι μπορούν να σας διδάξουν τα δέντρα για την εύρεση της ευτυχίας
Image source

Μάγεια Τ.

Τα δέντρα εγείρονται από το έδαφος βασιλικά και όμορφα, τρεφόμενα από δυνατές ρίζες που τα συνδέουν με την γη. Δεν φοβούνται τις καταιγίδες. Αντί να αντισταθούν στις αλλαγές αφήνονται στους κύκλους της φύσης, ήρεμα και ευτυχισμένα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρατηρήσετε την μεγαλοπρεπή σιωπή τους για να αρχίσετε να καταλαβαίνετε την μαγική σοφία που περιέχουν.

Στο αξέχαστο βιβλίο, «Η λευκή θεά», ο Ρόμπερτ Γκρέιβς είπε πως τα δέντρα έχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο μυστικιστικό, ισορροπημένο, γαλήνιο ακόμα και ευγενικό σχετικά με αυτά. Βασικά, ένα συναρπαστικό φαινόμενο σχετικά με τα δέντρα πρόσφατα έγινε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο άνεμος δεν σπάει ένα κυρτό δέντρο». -Αφρικανική παροιμία

Πρόσφατα, η έννοια του «crown shyness» αμέσως απέσπασε την προσοχή εκατομμυρίων χρηστών του Twitter. Σύντομα, οι βιολόγοι και φυσιολάτρες έψαχναν λεπτομερώς για το φαινόμενο «crown shyness», ένας όρος που εφευρέθηκε τη δεκαετία του ΄50 για να περιγράψει ένα ασυνήθιστο, μαγευτικό φυσικό φαινόμενο.

Σε τροπικά δάση, με το εκτεταμένο φύλλωμα τους, τα δέντρα τείνουν να μεγαλώνουν πολύ κοντά μεταξύ τους. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που ποτέ δεν αγγίζουν το ένα το άλλο, αφήνοντας ένα χώρο και δημιουργώντας γοητευτικά κενά, όμορφα μοτίβα που μοιάζουν με φλέβες. Αυτά αφήνουν το φως του ήλιου να λάμπει στο δάσος κάτι που δημιουργεί μια εκπληκτική εικόνα.

Αυτά τα δέντρα συνυπάρχουν με μια τέλεια αρμονία, ίσως επικοινωνούν με κάποια αρχαία γλώσσα. Δείχνουν, πως μερικές φορές στη φύση δεν είναι ο πιο δυνατός που επιβιώνει. Μερικές φορές, ο αμοιβαίος σεβασμός δημιουργεί ομορφιά.

Τα δέντρα έχουν ρίζες που κινούνται για να ψάξουν θρεπτικές ουσίες


Τα δέντρα δεν είναι άτολμα και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Βασικά, είναι απίστευτα σοφά και αξίζει να τα δείτε με μια πιο οικεία, στοχαστική ματιά έτσι ώστε να μπορέσετε να μάθετε κάτι από αυτά.

Ξέρουμε για παράδειγμα πως η «θεραπεία των δέντρων» και το «μπάνιο στο δάσος» αποκτούν δημοτικότητα. Εκτός από το να περπατήσετε στο δάσος και να αγκαλιάστε ένα δέντρο χρειάζεται να καταλάβετε πως είναι έτσι ώστε να μπορέσετε να τους μοιάσετε.

● Όταν σκέφτεστε τις ρίζες ενός δέντρου, αμέσως φαντάζεστε κάτι ακίνητο, άκαμπτο και σταθερό. Βασικά, οι άνθρωποι σχετίζουν τις ρίζες με τις οικογενειακές σχέσεις που καθορίζουν την ζωή σας.

● Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Τα δέντρα στην πραγματικότητα κινούν τις ρίζες τους στρατηγικά για να ψάξουν θρεπτικές ουσίες, το οποίο τους επιτρέπει να μεγαλώσουν, να ανθίσουν και να επεκταθούν.

● Τα δέντρα χρησιμοποιούν εκπληκτικούς μηχανισμούς, για να μαζέψουν φαγητό. Πολλά από αυτά επεκτείνουν το τέλος των ριζών τους σε μακρινές αποστάσεις για να αναζητήσουν θρεπτικές ουσίες.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε το ίδιο. Μπορούμε να αναζητήσουμε τον δρόμο μας και να εξερευνήσουμε νέες προοπτικές. Γιατί να μην κινηθούμε προς νέες κατευθύνσεις για να βρούμε αυτό που θέλουμε ή αυτό που χρειαζόμαστε;

Κανένα δέντρο δεν δημιουργείται ίσο και το καθένα λέει μια ιστορία


Τα δαχτυλίδια στον κορμό ενός δέντρου μας λένε περισσότερα από την ηλικία του δέντρου που εγείρεται μεγαλοπρεπές στη μέση του δάσους, του ξέφωτου ή του βουνού. Η δενδροχρονολογία μπορεί να μας πει ολόκληρη την ζωή ενός δέντρου από τις εποχές της έλλειψης νερού, μέχρι τα χιονισμένα χρόνια έως και τις επιδράσεις των λοιμών και των πυρκαγιών.

● Κι εμείς έχουμε εσωτερικά σημάδια, ουλές και πληγές. Κι εμείς επίσης έχουμε μεγαλώσει μέσα από τις αντιξοότητες και κάθε μια από αυτές τις δυσκολίες μας έχουν κάνει μοναδικούς και ξεχωριστούς.

● Κάθε άτομο είναι ένα μαγικό ον που εγείρεται στην μέση μιας απέραντης χαοτικής ζούγκλας, με τα δικά του φύλλα που έχουν αγγιχθεί από τον ήλιο και ταραχθεί από τον άνεμο. Με τις δικές του πληγές που θεραπεύονται στην σιωπή, με τις δικές του ρίζες και κλαδιά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο ώστε και οι άλλοι να μπορέσουν να μεγαλώσουν ακόμα και να αγγίξουν τον ουρανό αν το επιθυμούν...

Ο υπομονετικός κύκλος των δέντρων


Το μπαμπού περνά 7 χρόνια της ζωής του μεγαλώνοντας προς προς τα κάτω, επεκτείνοντας τις ρίζες του στη σιωπή και στη σοφία, αργά αλλά σίγουρα.

Μετά από αυτόν τον καιρό κάτι απίστευτο συμβαίνει: μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα μέσα σε λίγους μήνες. Γίνεται ψηλό, εύκαμπτο και ανθεκτικό και είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς οργανισμούς του φυσικού κόσμου.
«Τα δέντρα είναι ιερά. Όποιος ξέρει πως να τους μιλήσει, οποίος ξέρει πως να τα ακούσει, μπορεί να μάθει την αλήθεια». - Herman Hesse

Όλα στην φύση έχουν έναν κύκλο και αν κάποιος οργανισμός γνωρίζει κάτι για τον χρόνο είναι τα δέντρα. Οι άνθρωποι από την άλλη είναι τα πιο ανυπόμονα όντα του πλανήτη. Αναζητούμε γρήγορες λύσεις και επιτυχίες και άμεσες ικανοποιήσεις.

Τίποτα από αυτά δε βγάζει νόημα στον φυσικό κόσμο. Τα δέντρα δεν βιώνουν την απογοήτευση. Υπομονετικά επενδύουν στην εσωτερική ανάπτυξη τους, παρατηρώντας το παρόν, αφήνοντας τους σπόρους τους να φυτρώσουν και να βρουν τις καλύτερες θρεπτικές ουσίες.

Ας μάθουμε από αυτά και ας εμπνευστούμε από την σοφία του κύκλου και της σεβαστής γλώσσας τους. Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Όλα πάνε και έρχονται αλλά τα δέντρα δεν σταματούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Είμαστε όλοι μέρος μιας λεπτής ισορροπίας, ενός οικοσυστήματος όπου πρέπει να επιλέξουμε την αγάπη, την προσοχή και τον σεβασμό για να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε σε τέλεια αρμονία.

Awakengr.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...