Μπομπ Μάρλεϊ: Νίκα τους δαίμονες με αυτό που λέγεται αγάπη

Μπομπ Μάρλεϊ: Νίκα τους δαίμονες με αυτό που λέγεται αγάπη 39 αναζωογονητικά αποφθέγματα από τον θρύλο της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ

Ο Μπομπ Μάρλεϊ (6 Φεβρουαρίου 1945- 11 Μαΐου 1981) ήταν Τζαμαϊκανός ρέγκε μουσικός που αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Το κανονικό του όνομα ήταν Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ.

Ξεκινώντας το 1963 με το συγκρότημα The Wailers, δημιούργησε μια διαφορετική στιχουργική και ένα φωνητικό ύφος που αργότερα θα αντηχούσαν παγκοσμίως στο κοινό. Οι Wailers θα συνέχιζαν να κυκλοφορούν μερικά από τα πρώτα κομμάτια ρέγκε με τον παραγωγό Lee Scratch Perry.

Αφού διαλύθηκαν το 1974, ο Μάρλεϊ ακολούθησε μια σόλο καριέρα η οποία κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του άλμπουμ Exodus το 1977, που καθιέρωσε την παγκόσμια φήμη του και τον έκανε έναν από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες όλων των εποχών παγκοσμίως, με πωλήσεις πάνω από 75 εκατομμύρια. Ήταν ένας Ρασταφάρι που ενστάλαξε στην μουσική του μια αίσθηση πνευματικότητας.

Αφού συλλήφθηκε για κατοχή μαριχουάνας, ο τραγουδιστής πέρασε ένα μήνα στην φυλακή, όπου γνώρισε πολλούς φυλακισμένους με τους οποίους διαμόρφωσε δυνατές σχέσεις. Αυτοί, τον κινητοποίησαν να γράψει τραγούδια με περισσότερα πολιτικά μηνύματα.

Ακόμα κάτι ενδιαφέρον για τον μουσικό είναι πως από την ηλικία των τεσσάρων μπορούσε να διαβάσει τις παλάμες. Όταν ήταν λίγο μεγαλύτερος και επέστρεψε στο Kingston, μια γυναίκα του ζήτησε να διαβάσει την παλάμη της. Εκείνος απάντησε: «Δεν διαβάζω άλλες παλάμες. Τραγουδάω τώρα».

Οπότε, ας δούμε κάποια λόγια που τραγούδησε ή είπε:

 1. Ένα καλό πράγμα με την μουσική είναι πως όταν σε χτυπά, δεν νιώθεις πόνο.

 2. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν την βροχή και κάποιοι απλώς βρέχονται.

 3. Κανένας εκτός από τον εαυτό μας δεν μπορεί να ελευθερώσει το μυαλό μας.

 4. Μια αγάπη, μια καρδιά, μια μοίρα.

 5. Η αλήθεια είναι πως όλοι θα σε πληγώσουν. Απλώς πρέπει να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις.

 6. Αγάπα την ζωή που ζεις. Ζήσε την ζωή που αγαπάς.

 7. Μπορεί να μην είσαι ο πρώτος της, ο τελευταίος της ή ο μοναδικός. Έχει αγαπήσει πιο πριν και θα ξανά αγαπήσει. Αλλά αν σε αγαπά τώρα, τι άλλο έχει σημασία; Δεν είναι τέλεια- ούτε εσύ είσαι και οι δυο σας μπορεί να μην είστε ποτέ τέλεια αλλά αν μπορεί να σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι κάτι δυο φορές και παραδέχεται πως είναι άνθρωπος που κάνει λάθη, κράτα τη και δώσε της όσα περισσότερα μπορείς. Μπορεί να μην σε σκέφτεσαι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, αλλά θα σου δώσει ένα μέρος της που ξέρει ότι μπορείς να σπάσεις- την καρδιά της. Οπότε μην την πληγώσεις, μην την αλλάξεις, μην την αναλύσεις και μην περιμένεις περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει. Χαμογέλα όταν σε κάνει χαρούμενο, πες της το όταν σε νευριάζει και να σου λείπει όταν δεν είναι κοντά σου.

 8. Αν είναι εκπληκτική, δε θα είναι εύκολη. Αν είναι εύκολη, δε θα είναι εκπληκτική. Αν το αξίζει, δε θα τα παρατήσεις. Αν τα παρατήσεις, εσύ δεν αξίζεις… Η αλήθεια είναι πως όλοι θα σε πληγώσουν. Απλώς πρέπει να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις.

 9. Μην κερδίσεις τον Κόσμο και χάσεις την Ψυχή σου. Η Σοφία είναι καλύτερη από το Ασήμι ή τον Χρυσό.

 10. Το μεγαλείο ενός ανθρώπου δεν μετριέται με το πόσο πλούτο αποκτά αλλά με την ικανότητα του να επιδρά θετικά στους γύρω του.

 11. Καλύτερα να πεθάνεις παλεύοντας για την ελευθερία παρά να είσαι φυλακισμένος για όλες τις μέρες της ζωής σου.

 12. Η ζωή είναι ένας μεγάλος δρόμος με πολλά σημάδια. Οπότε, όταν οδηγείς στις διαδρομές, μην μπερδευτείς. Φύγε από το μίσος, την κακία και την ζήλεια. Μην θάψεις τις σκέψεις σου, δες την πραγματικότητα. Ξύπνα και ζήσε!

 13. Μην ανησυχείς για τίποτα, όλα θα πάνε καλά.

 14. Ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις την ζωή που κάνω; Το ξέρω πως δεν είμαι τέλειος -και δεν ισχυρίζομαι πως είμαι- Οπότε πριν με δείξετε με τα δάχτυλα σας , βεβαιωθείτε πως τα χέρια σας είναι καθαρά! 1. Οι καλές στιγμές του σήμερα, είναι οι θλιμμένες αναμνήσεις του αύριο.

 2. Δεν υπερασπίζομαι την πλευρά των μαύρων, ούτε των λευκών. Υπερασπίζομαι την μεριά του Θεού.

 3. Ο αέρας που μερικές φορές παίρνει κάτι που αγαπάμε είναι ο ίδιος που μας φέρνει κάτι που μαθαίνουμε να αγαπάμε. Επομένως, δεν θα πρέπει να κλαίμε για κάτι που μας πήραν, αλλά ναι, να αγαπάμε αυτό που μας δόθηκε. Επειδή αυτό που πραγματικά είναι δικό μας ποτέ δε θα φύγει για πάντα.

 4. Απελευθερώσου από την πνευματική σκλαβιά. Μόνο εσύ μπορείς να ελευθερώσεις το πνεύμα σου.

 5. Δεν είναι τέλειος. Ούτε εσύ είσαι και οι δύο σας ποτέ δε θα είστε τέλειοι. Αλλά αν μπορεί να σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι κάτι δύο φορές και παραδέχεται πως είναι άνθρωπος και κάνει λάθη, κράτησε τον και δώσε του όσα περισσότερα μπορείς. Δεν πρόκειται να γράψει ποίηση, δε θα σε σκέφτεται κάθε στιγμή, αλλά θα σου δώσει ένα κομμάτι του που ξέρει πως μπορείς να σπάσεις. Μην τον πληγώσεις, μην τον αλλάξεις και μην περιμένεις περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει. Μην αναλύεις. Χαμόγελα όταν σε κάνει χαρούμενη, φώναξε του όταν σε νευριάζει και να σου λείπει όταν δεν είναι εκεί. Να αγαπάς πολύ όταν υπάρχει αγάπη. Γιατί οι τέλειοι άντρες δεν υπάρχουν, αλλά πάντα θα υπάρχει ένας που είναι τέλειος για εσένα.

 6.  Όταν μια πόρτα κλείνει, να ξέρεις ότι άλλες πόρτες είναι ανοιχτές.

 7. Λες πως αγαπάς την βροχή, αλλά κρατάς ομπρέλα όταν βρέχει. Λες πως αγαπάς τον ήλιο αλλά ψάχνεις τη σκιά όταν έχει λιακάδα. Λες πως αγαπάς τον άνεμο αλλά του κλείνεις το παράθυρο όταν φυσάει. Γι αυτό λοιπόν τρομάζω κάθε φορά που λες πως με αγαπάς.

 8. Ξυπνά και ζήσε.

 9. Το "χόρτο" είναι η θεραπεία ενός έθνους. Το αλκοόλ είναι η καταστροφή του.

 10. Μην κρίνεις αν δεν κρίνεις τον εαυτό σου.

 11. Άνοιξε τα μάτια σου, κοίταξε μέσα σου. Είσαι ικανοποιημένος με την ζωή που κάνεις;

 12. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν αυτόν τον κόσμο χειρότερο δεν σταματούν ούτε για μια μέρα. Γιατί εγώ;

 13. Η αγάπη ποτέ δε θα μας αφήσει μόνους.

 14. Πρέπει να είσαι κάποιος.

 15. Αν και ο δρόμος ήταν δύσκολος, σίγουρα ήταν καλός για μένα.

 16. Ο μεγαλύτερος δειλός είναι ο άντρας που ξυπνά τον έρωτα μιας γυναίκας χωρίς ο ίδιος να έχει την πρόθεση να ανταποκριθεί.

 17. Τα πόδια μου είναι τα μόνα που κουβαλάω.

 18. Όταν καπνίζεις "χόρτο", σου αποκαλύπτεται ο εαυτός σου.

 19. Ξύπνα, σήκω επάνω. Υπερασπίσου τα δικαιώματα σου. Ξύπνα, σήκω επάνω. Μην παραδοθείς στην μάχη.

 20. Μπορείς να ξεγελάσεις κάποιους ανθρώπους μερικές φορές αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς όλους τους ανθρώπους συνέχεια.

 21. Νίκα τους δαίμονες με αυτό που λέγεται αγάπη.

 22. Η μουσική μου θα συνεχιστεί για πάντα. Ίσως είναι ανόητο να το λέω αυτό αλλά όταν ξέρω κάτι για εμένα μπορώ να το πω. Η μουσική μου θα συνεχιστεί για πάντα.

 23. Δεν μπορείς να βρεις τις σωστές διαδρομές όταν οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι.

 24. Η μέρα που θα σταματήσεις να αγωνίζεσαι, θα είναι η μέρα που θα νικήσεις τον αγώνα.

 25. Εγώ έχω μια φιλοδοξία ξέρεις. Μόνο ένα πράγμα θα ήθελα πραγματικά να δω να συμβεί. Θα ήθελα όλο το ανθρώπινο είδος να ζει μαζί- μαύροι, λευκοί, κινέζοι, όλοι- μόνο αυτό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...