Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι το σπουδαιότερο δώρο για τον...

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι το σπουδαιότερο δώρο για τον... Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Paul Tillich είπε : « Η γλώσσα δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά», για να εκφράσει τον πόνο του να μένει κανείς μόνος του. Αλλά δημιούργησε και τη λέξη «μοναχικότητα», ώστε να εκφράσει το μεγαλείο του να είναι κανείς μόνος».

Ας αναρωτηθούμε: Συμπαθούμε τον εαυτό μας τόσο ώστε να μπορούμε να μείνουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μόνοι με αυτόν; Εννοώ, απολύτως μόνοι. Χωρίς φίλους, οικογένεια ή κάποιον που να ξέρει ότι υπάρχουμε. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα- οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι όχι, δεν μπορούν. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταφέρουν να μείνουν μόνοι για ημέρες, ακόμα και για ώρες. Όταν το σκεφτόμαστε, νιώθουμε απευθείας ένα αγχωτικό, απεγνωσμένο συναίσθημα και το αποφεύγουμε. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι, γιατί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε μας μαθαίνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και διευκολύνει την άμεση σύνδεση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, με αποτέλεσμα μία γενιά, η οποία δεν έχει ποτέ βιώσει τον μοναχικό χρόνο και μια γενιά που παλεύει να βρει την ισορροπία και την ευτυχία, χωρίς αυτό το δώρο.

Γιατί ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι το μυστικό μονοπάτι για την αυτογνωσία;


Έχει λεχθεί ότι το να είναι κανείς μόνος του, του επιτρέπει να αποτινάξει τον «κοινωνικό μανδύα» του, δίνοντάς του την ελευθερία να πραγματοποιήσει μια ενδοσκόπηση, να κοιτάξει στον εσωτερικό του εαυτό του και να σκεφτεί γι’ αυτόν.
Η μοναχικότητα παράγει αναστοχασμό. Και μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή σου.

Μπορεί να φοβάστε να μείνετε μόνοι σας απλά επειδή δεν έχετε μάθει να το κάνετε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κατανοήστε ότι θα είστε και πάλι καλά, αν μείνετε μόνοι σας. Κατανοήστε επίσης ότι ορισμένες φορές, η καλύτερη θεραπεία για τη μοναξιά, είναι η μοναχικότητα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, η οποία θα αλλάξει ολοκληρωτικά την πορεία της ζωής σας.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι δώρο, επειδή:


1. Αποτελεί ευκαιρία για στοχασμό, έκφραση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης


Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι στρωμένος με ευγνωμοσύνη. Η μοναχικότητα σας επιτρέπει να δείτε τη ζωή σας μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Θα είστε ικανοί να στοχαστείτε σε σχέση με το καλό, τη χαρά, τους θριάμβους και τις δυσκολίες που σας έκαναν δυνατότερους. Πείτε στον εαυτό σας «Σήμερα, θα είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου» και δείτε τι συναισθήματα θα σας γεννηθούν.

2. Η μοναχικότητα είναι επιλογή. Η μοναξιά όχι


Να γνωρίζετε αυτό. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές μόνοι. Μοναξιά σημαίνει το να νιώθετε αποσυνδεδεμένοι και απομονωμένοι, ακόμα και σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Προκαλεί τους βαθύτερους φόβους σας και επιθυμίες. Είναι τρομακτική και συγκρουσιακή, αλλά είναι απόλυτα πραγματική, αληθινή. Αν σταματήσετε και αφουγκραστείτε τον εαυτό σας για λίγο, θα μάθετε πράγματα που είναι θαμμένα τόσο βαθιά στο είναι σας, τα οποία δεν θα πιστεύετε ότι υπήρχαν. Αλλά υπάρχουν και κατευθύνουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές σας κάθε μέρα. Η μοναχικότητα είναι διαφορετική. Είναι η εύρεση της ελευθερίας σε αυτή την ίδια την απομόνωση.

3. Ο χρόνος με τον εαυτό σας μπορεί να ενδυναμώσει την αυτεπίγνωσή σας


Αυτεπίγνωση σημαίνει να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Όταν το κάνετε, θα καταλάβετε πώς σας αντιλαμβάνονται και οι άλλοι. Και για να αναθεωρήσετε τα όρια που θέτετε στους άλλους, πρέπει να αναστοχαστείτε πάνω σε αυτά- κάτι που για να γίνει πρέπει να είστε απολύτως μόνοι.

4. Σας βοηθά να ανακαλύψετε το πάθος και το σκοπό σας


Το πάθος σας είναι το «τι». Ο σκοπός σας το «γιατί». Το πάθος δεν χρειάζεται κόπο και μπορεί να είναι εγωιστικό- ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν κάνετε κάτι, με το οποίο είστε παθιασμένοι. Ο σκοπός σας αποτελεί το κίνητρο, το λόγο της ύπαρξης σας. Ο χρόνος αυτός σας επιτρέπει σκεφτείτε μόνος τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ολοκληρώνουν. Ανοίγει μονοπάτια στο νου σας, πού προηγουμένως ήταν μπλοκαρισμένα από την χαοτική, καθημερινή ζωή. Μόλις είστε ανεμπόδιστοι, το κίνητρό σας για την επίτευξη των στόχων σας δεν θα γνωρίζει όρια.

5. Η μοναχικότητα είναι πλούσια δυνατοτήτων


Η μοναχικότητα προσφέρει ατέλειωτες δυνατότητες. Το μυαλό σας είναι ελεύθερο να ονειρευτεί. Μπορείτε να ζήσετε όπως ακριβώς θέλετε. Εσείς αποφασίζετε το τι, πώς και πότε της κάθε σας στιγμής. Αμέτρητες νέες εμπειρίες σας περιμένουν- χωρίς φόβο ότι θα κριθείτε. Η καθαρή ελευθερία είναι σπάνια και χρειάζεται να μείνετε μόνοι σας για να γνωρίσετε το πραγματικό μεγαλείο της.

6. Υπάρχει γαλήνη στην μοναχικότητα


Βρείτε γαλήνη στην ησυχία του νου σας, καθώς αποβάλλει την προσδοκία. Όταν το μυαλό σας είναι απελευθερωμένο από ενοχλήσεις, η ηρεμία ακολουθεί. Και στην ηρεμία, ανακαλύπτουμε την καθαρότητα. Και με τη σειρά της, αυτή είναι που θα θεραπεύσει και θα γαληνέψει την ψυχή σας.

7. θα μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας


Όταν θα είστε μόνο εσείς, θα μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά. Χωρίς εξωτερικές επιρροές, θα είστε κύριοι των αποφάσεων και των συνεπειών που τις συνοδεύουν. Θα σκέφτεστε πιο σοβαρά και θα είστε πνευματικά πιο ευέλικτοι, καθώς καθοδηγείτε την λογική και το ένστικτο.

8. Το να είστε μόνοι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάστε ή να ντρέπεστε


Πρόκειται για την αποδοχή της πραγματικότητάς σας. Ο χρόνος της μοναχικότητας είναι ένα μονοπάτι απάτητο αλλά γεμάτο πλούσιες ανακαλύψεις. Σας αλλάζει. Αν πιστέψετε ότι αυτός ο χρόνος αποτελεί κάτι καλό για εσάς και έχετε το κουράγιο να τον εξερευνήσετε, τότε τα μάτια σας θα αντικρύσουν μια ζωή που προηγουμένως έμενε κρυμμένη.

Βαθιά μέσα μας, όλοι γνωρίζουμε τι είναι καλό για εμάς- απλά μας φοβίζει. Έτσι, προσποιούμαστε ότι είμαστε αρκετά πολυάσχολοι για να μείνουμε μόνοι μας. Αλλά αυτός ο χρόνος μπορεί να οικοδομήσει γερά την εσωτερική σας δύναμη. Αν δουλέψετε την ανεξαρτησία και αυτάρκεια σας,, θα μάθετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε σχεδόν τα πάντα.

Η ικανότητα παρατήρησής σας θα ενδυναμωθεί κατά πολύ. Λύσεις σε προβλήματα των διαπροσωπικών σας σχέσεων θα εμφανίζονται με απόλυτη καθαρότητα μέσα από έναν γεμάτο ιδέες νου σας. Το στρες και η ένταση θα εξασθενήσουν. Δεν θα νιώθετε πια παγιδευμένοι σε μια ζωή που μισείτε. Και θα αποκτήσετε μια νέα αδελφή ψυχή στο τέλος του ταξιδιού σας- εσάς.

Μπορεί να αποδειχθεί σκληρή διαδικασία κατά καιρούς. Θα νιώσετε ενοχλημένοι. Θα κλάψετε και θα γελάσετε ανεξέλεγκτα. Αλλά θα είστε ελεύθεροι να ζήσετε τη ζωή σας, όπως πάντα επιθυμούσατε- χωρίς συμβιβασμούς.
Πηγή: enallaktikidrasi.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...