Μεταμορφώνοντας τον θυμό - Osho

Μεταμορφώνοντας τον θυμό - Osho Θυμηθείτε: διοχετεύουμε την ενέργειά μας μέσα στον θυμό· μόνο τότε γίνεται ζωντανός. 

Ο θυμός δεν έχει δική του ενέργεια, εξαρτάται από τη συνεργασία μας. Με την παρατήρηση η συνεργασία διακόπτε­ται· δεν τον συντηρείτε πλέον. Θα υπάρξει για μερικά λεπτά, με­ρικά λεπτά, και μετά θα φύγει.

Εάν δεν βρει ρίζες μέσα σας, εάν δεν σας βρει διαθέσιμους, βλέποντας ότι είστε μακριά, ότι είστε ένας παρατηρητής στους λόφους, θα διαλυθεί, θα εξαφανιστεί. Και αυτή η εξαφάνιση είναι όμορφη. Αυτή η εξαφάνιση είναι μια μεγάλη εμπειρία.
Βλέποντας τον θυμό να εξαφανίζεται, αναδύεται μεγάλη γαλήνη: η σιωπή που ακολουθεί την καταιγίδα.

Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πως κάθε φορά που εμφανίζεται ο θυμός, και εάν μπορείτε να το παρατηρήσετε, εισέρχεστε σε μια τέτοια ηρεμία που δεν έχετε γνωρίσει ποτέ πριν. Θα εισέλθετε σε έναν πολύ βαθύ διαλογισμό· όταν εξαφανιστεί ο θυμός θα δείτε τον εαυτό σας τόσο φρέσκο, τόσο νέο, τόσο αθώο, όσο δεν τον είχατε συναισθανθεί ποτέ πριν.

Και τότε θα ευγνωμονείτε ακόμη και τον θυμό· δεν θα είστε θυμωμένοι μαζί του, επειδή σας έχει δώσει έναν νέο όμορφο τόπο να ζήσετε, μια νέα, εντελώς καινούργια εμπειρία να βιώσετε. Τον έχετε χρησιμοποιήσει, τον κάνατε εφαλτήριο για την επιτυ­χία. Αυτή είναι η δημιουργική χρήση των αρνητικών συναισθημά­των.

Απλώς Θυμώστε

Όταν αισθάνεστε θυμωμένοι, δεν χρειάζεται να είστε θυμωμέ­νοι με κάποιον, απλώς θυμώστε. Αφήστε το να γίνει διαλογισμός. Κλείστε την πόρτα, καθίστε μόνοι σας και αφήστε τον θυμό να αναδυθεί όσο πιο έντονα μπορεί. Εάν αισθάνεστε ότι θέλετε να χτυπήσετε κάποιον, χτυπήστε ένα μαξιλάρι...

Κάνετε οτιδήποτε θέλετε να κάνετε· το μαξιλάρι δεν θα έχει αντίρρηση. Εάν θέλετε να σκοτώσετε το μαξιλάρι, πάρτε ένα μα­χαίρι και σκοτώστε το. Βοηθάει, βοηθάει απίστευτα! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο βοηθητικό μπορεί να γίνει ένα μαξιλάρι. Απλώς χτυπήστε το, δαγκώστε το, πετάξτε το. Εάν τα έχετε βάλει με κάποιον συγκεκριμένα, γράψτε το όνομά του επάνω στο μαξι­λάρι ή κολλήστε μια φωτογραφία του.

Κάνετε τον θυμό σας μια ολοκληρωτική πράξη μέσα στον δια­λογισμό και δείτε τι συμβαίνει. Θα αισθανθείτε να έρχεται από ολόκληρο το σώμα σας. Εάν το επιτρέψετε, τότε κάθε κύτταρο του σώματός σας θα εμπλακεί σ’ αυτό. Κάθε πόρος, κάθε ίνα του σώματος θα γίνει βίαιη. Ολόκληρο το σώμα σας θα βρεθεί σε μια τρελή κατάσταση. Θα τρελαθεί, αλλά επιτρέψτε το να γίνει αυτό, μην το συγκρατείτε.

Θα αισθανθείτε γελοίοι, χαζοί - αλλά ο θυμός είναι γελοίος· δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Έτσι, αφήστε τον να υπάρ­ξει και απολαύστε τον σαν ένα ενεργειακό φαινόμενο. Είναι ένα ενεργειακό φαινόμενο. Εάν δεν κάνετε κακό σε κάποιον, δεν υπάρ­χει κανένα πρόβλημα. Όταν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι εξαφανί­ζεται επίσης σιγά-σιγά κάθε ιδέα να κάνετε κακό σε κάποιον. Κά­ντε το καθημερινή πρακτική, μόνο για είκοσι λεπτά κάθε πρωί.

Στη συνέχεια παρατηρήστε τι συμβαίνει την υπόλοιπη ημέρα. Θα είστε πιο ήρεμοι, επειδή η ενέργεια που θα είχε μετασχηματι­στεί σε θυμό έχει αποβληθεί· η ενέργεια που θα είχε γίνει δηλητή­ριο έχει αποβληθεί από το σύστημα. Κάντε το για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, και μετά από μια εβδομάδα θα εκπλαγείτε ανακα­λύπτοντας πως, άσχετα από την κατάσταση, ο θυμός δεν εμφανί­ζεται πλέον.

Τρέχοντας Σαν Παιδί

Αρχίστε να τρέχετε το πρωί στον δρόμο. Αρχίστε με μισό μίλι και μετά με ένα μίλι και καταλήξτε σε τουλάχιστον τρία μίλια. Όσο τρέχετε, χρησιμοποιείστε ολόκληρο το σώμα. Μην τρέχετε σαν να φοράτε ζουρλομανδύα. Τρέξτε σαν μικρό παιδί, χρησιμο­ποιώντας ολόκληρο το σώμα -τα χέρια και τα πόδια- και τρέξτε. Αναπνεύστε βαθιά, από την κοιλιά σας. Στη συνέχεια καθίστε κάτω από ένα δέντρο, ξεκουραστείτε, ιδρώστε και αφήστε τη δροσερή αύρα να σας αγγίξει· αισθανθείτε την ηρεμία. Αυτό θα βοηθήσει βαθύτατα.

Θα πρέπει να χαλαρώσετε τους μυς σας. Εάν σας αρέσει το κο­λύμπι, μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε. Θα βοηθήσει. Αλλά και αυτό επίσης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωτικά. Οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά θα βοηθήσει. Δεν είναι ζήτημα φόβου ή κάποιου άλλου συναισθήμα­τος.

Το ζήτημα είναι να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά σε κάτι· τότε θα μπορέσετε επίσης να αφιερωθείτε στον θυμό και στην αγάπη. Όποιος γνωρίζει πώς να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε κάτι, μπορεί να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε οτιδήποτε· δεν έχει σημασία τι εί­ναι αυτό.

Και είναι δύσκολο να δουλέψεις απευθείας με τον θυμό, επειδή μπορεί να είναι βαθιά καταπιεσμένος. Έτσι δουλέψτε έμμεσα. Το τρέξιμο θα βοηθήσει να εξατμιστεί πολύς θυμός και πολύς φόβος. Όταν τρέχετε για αρκετή ώρα και ανασαίνετε βαθιά, ο νους στα­ματάει να λειτουργεί και αναλαμβάνει το σώμα. Καθίστε για με­ρικά λεπτά κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ιδρώνοντας, απολαμ­βάνοντας τη δροσερή αύρα, δεν υπάρχουν σκέψεις. Είστε απλώς ένα πάλλον σώμα, ένα ζωντανό σώμα, ένας οργανισμός σε συντο­νισμό με το όλον, ακριβώς όπως ένα ζώο.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες θα αισθανθείτε τα πράγματα να πη­γαίνουν πολύ βαθιά. Μόλις χαλαρώσει ο θυμός, μόλις φύγει, θα αισθανθείτε ελεύθεροι.

Να Θυμάστε Ότι Εσείς Είστε η Πηγή

Κάποιος σας προσέβαλε. Ο θυμός ξαφνικά εκρήγνυται, είστε σε έξαψη. Ο θυμός κυλάει προς αυτόν που σας έχει προσβάλει. Τώρα θα προβάλετε ολόκληρο αυτόν τον θυμό πάνω στον άλλο. Δεν έχει κάνει τίποτε. Εάν σας έχει προσβάλει, τί έχει κάνει; Απλώς σας έχει ερεθίσει, έχει βοηθήσει τον θυμό σας να αναδυθεί- αλλά ο θυμός είναι δικός σας.

Ο άλλος δεν είναι η πηγή· η πηγή βρίσκεται πάντοτε μέσα σας. Ο άλλος στοχεύει στην πηγή, αλλά εάν δεν υπάρχει θυμός μέσα σας, δεν μπορεί να αναδυθεί. Εάν χτυπήσετε έναν βούδα, θα ανα­δυθεί μόνο συμπόνια, επειδή μόνο συμπόνια υπάρχει μέσα του.

Δεν θα αναδυθεί θυμός, επειδή δεν υπάρχει θυμός. Εάν πετάξετε έναν κουβά μέσα σ’ ένα ξερό πηγάδι, δεν θα πιάσετε τίποτε. Σ’ ένα πηγάδι γεμάτο νερό, πετάτε τον κουβά και βγάζετε νερό, αλλά το νερό είναι από το πηγάδι. Ο κουβάς απλώς το βοηθάει να βγει επά­νω. Έτσι, κάποιος που σας προσβάλει απλώς πετάει έναν κουβά μέσα σας, και μετά ο κουβάς θα βγει γεμάτος με θυμό, οργή ή φω­τιά που υπήρχε μέσα σας. Εσείς είστε η πηγή, να το θυμάστε.

Γι’ αυτήν την τεχνική, θυμηθείτε ότι εσείς είστε η πηγή όλων όσα συνεχίζετε να προβάλλετε επάνω στους άλλους. Και όποτε υπάρχει μια διάθεση υπέρ ή κατά, αμέσως κινηθείτε μέσα της και πηγαίνετε στην πηγή από όπου προέρχεται αυτό το μίσος. Παρα­μείνετε επικεντρωμένοι εκεί· μην κινείστε προς το αντικείμενο.

Κάποιος σας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε τον ίδιο σας τον θυμό· ευχαριστείστε τον αμέσως και ξεχάστε τον. Κλείστε τα μάτια σας, κινηθείτε εσωτερικά, και τώρα κοιτάξτε την πηγή από όπου προέρχεται αυτή η αγάπη ή αυτός ο θυμός. Από πού; Πηγαίνετε μέσα, κινηθείτε εσωτερικά. Εκεί θα βρείτε την πηγή, επειδή ο θυμός προέρχεται από τη δική σας πηγή.

Το μίσος, η αγάπη, όλα προέρχονται από την πηγή σας. Και εί­ναι εύκολο να πάτε στην πηγή τη στιγμή που είστε θυμωμένοι ή ερωτευμένοι ή μισείτε, επειδή τότε λειτουργείτε εν θερμώ. Τότε είναι εύκολο να κινηθείτε προς τα μέσα. Το σύρμα έχει ζεσταθεί και μπορείτε να το επεξεργαστείτε, μπορείτε να κινηθείτε εσωτε­ρικά με αυτή τη θέρμη. Και όταν φθάσετε σ’ ένα δροσερό σημείο μέσα σας, ξαφνικά θα συνειδητοποιήσετε μια διαφορετική διά­σταση, έναν διαφορετικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά σας. Χρησιμοποιήστε τον θυμό, χρησιμοποιήστε το μίσος, χρησιμοποιήστε την αγάπη για να διεισδύσετε στο εσωτερικό.

Ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους Ζεν, ο Λιν Τσι, συνήθιζε να λέει:

- Όταν ήμουν νέος, ήμουν ενθουσιασμένος με την κωπηλασία. Είχα μια μικρή βάρκα, και πήγαινα στη λίμνη μόνος μου. Έμενα εκεί για ώρες ολόκληρες.
Κάποτε έτυχε να διαλογίζομαι στη βάρκα μου με κλειστά μά­τια, μια όμορφη νύχτα. Τότε πλησίασε μια άλλη βάρκα ακολου­θώντας το ρεύμα και χτύπησε τη βάρκα μου. Τα μάτια μου ήταν κλειστά, έτσι σκέφτηκα:
- Κάποιος είναι εδώ με τη βάρκα του και χτύπησε τη δική μου βάρκα.
Θυμός γεννήθηκε μέσα μου.

Άνοιξα τα μάτια μου και ήμουν έτοιμος να πω θυμωμένος κάτι σ’ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά τότε συνειδητοποίησα ότι η βάρκα ήταν άδεια! Και δεν υπήρχε τρόπος να εκτονωθεί ο θυμός μου. Προς ποιόν θα τον εξέφραζα; Η βάρκα ήταν άδεια, απλώς έπλεε ακολουθώντας το ρεύμα από μόνη της και ήρθε και χτύπησε τη βάρκα μου. Έτσι δεν υπήρχε τίποτε να κάνω. Δεν υπήρχε δυνατότητα να εκτονώσω τον θυμό μου σε μια άδεια βάρκα.

Έτσι ο Λιν Τσι είπε:

- Έκλεισα τα μάτια μου. Ο θυμός ήταν εκεί, αλλά δεν μπορούσε να βρει διέξοδο. Έκλεισα τα μάτια μου και απλώς κινήθηκα προς τα πίσω μαζί με τον θυμό. Και η άδεια βάρκα έγινε η συνειδητοποίησή μου. Έφτασα σ’ ένα σημείο μέσα μου εκείνη τη σιωπηλή νύχτα. Εκείνη η άδεια βάρκα έγινε ο δάσκαλός μου.

Και τώρα εάν κάποιος έρχεται και με προσβάλλει, γελάω και λέω: Και αυτή η βάρκα είναι επίσης άδεια. Κλείνω τα μάτια και πηγαίνω μέσα.

Συναισθηματική ευδαιμονία - Osho, εκδόσεις Ενάλιος
Pulse of love
Artwork 'You Shall Have Homes' by N.C Wyeth (1928)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...