ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ)


ΑΣΚΗΣΗ 1: "Ανασκόπηση των Γεγονότων της Ημέρας"
(Άσκηση Μνήμης, θέλησης και Συγκέντρωσης.)

Η ιδέα είναι: πριν κοιμηθείς, αρχίζεις να μετράς αργά-αργά 2.4.6.8.10-10.8.6.4.2 και ούτω καθ' εξής, ως το εκατό. Έχοντας ξεκινήσει τον ρυθμό αυτόν, προσπαθείς να απεικονίσεις τον εαυτό σου αμερόληπτα -σηκώνεσαι από το κρεβάτι, ντύνεσαι, παίρνεις το πρωϊνό σου, πηγαίνεις στη δουλειά σου με το λεωφορείο, συναντάς ανθρώπους κ.λ.π., και τέλος πάς στο κρεβάτι σου- σαν να παρακολουθούσες ένα όχι πολύ ενδιαφέρον φίλμ, αλλιώς μπορεί να ταυτιστείς μ'αυτό.
Μην το σκέπτεσαι, γιατί η σκέψη θα παραποιήσει την εικόνα. Κατά την διάρκεια της ανασκόπησης, θα υπάρξουν περίοδοι που θα ξεχαστείς και θα σταματήσεις να μετράς. Θα πρέπει να μοντάρεις το φίλμ και να ξαναξεκινήσεις το μέτρημα. Επίσης, μπορεί να σού έρθει να κοιμηθείς και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσεις. Και συχνά, όταν πας στο κρεβάτι, θα ξεχάσεις να ασκηθείς. Όπως σ' όλες τις πραγματικές ασκήσεις, ο οργανισμός συνωμοτεί για να σε κάνει να ξεχάσεις.

ΑΣΚΗΣΗ 2:
(Άσκηση Προσοχής)

Πάρε το ρολόϊ σου και σταθεροποίησε το μάτι σου στο λεπτοδείκτη. Παρακολούθησέ τον καθώς κάνει μια πλήρη περιστροφή του ενός λεπτού και μην  αφήσεις το μάτι σου να περιπλανηθεί. Όταν θα είσαι εντελώς σίγουρος, ότι μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου για μια περιστροφή, θα έχεις αρχίσει να αναπτύσσεις την ισχύ σου της σκέψης. Έχοντας επιτύχει αυτό, ενώ διατηρείς την εστίαση της προσοχής σου στον λεπτοδείκτη, μέτρα από μέσα σου από το 1 έως το 10 και μετά αντίστροφα. Αυτό απαιτεί διπλή προσοχή, ένα μέρος είναι στην κίνηση του δείκτη και το άλλο στο μέτρημα. Μπορεί στην αρχή να σού φανεί εύκολο, αλλά συνέχισε μέχρι να γίνει δύσκολο. Έχοντας φτάσει ως εδώ, συνέχισε να διατηρείς το μάτι σου στον κινούμενο δείκτη και συνέχισε να μετράς νοερά, και τότε, την ίδια στιγμή, επανέλαβε στον εαυτό σου ένα στίχο από μια ομοιοκαταληξία. Κάν'το για 2-3 λεπτά.

[Οι ασκήσεις αυτές δόθηκαν από τον A.R.Orage, στην Ν.Υόρκη το 1925-6 και αναφέρονται στο βιβλίο του C.S.Nott: ”TEACHINGS OF GURDJIEFF, A Pupil’s Journal.”, σ.91, PENGUIN-ARKANA 1990. Μτφρ. από τα αγγλικά: Ι.Δ.Δασκαλόπουλος.] 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γάτα - προστατεύει εσάς και το σπίτι σας από φαντάσματα και...

Η πεταλούδα που νόμιζε ότι ήταν ακόμη κάμπια: Μια ιστορία...

Οι νευροεπιστήμονες συστήνουν συχνές βόλτες στην παραλία και...